fbpx
Home Column Dementie:

Dementie:

Als je het leven niet meer op de rails kunt krijgen

door Danielle Feddes
Dementie

Terwijl Geert luistert, speelt zich in zijn hoofd het hele scenario weer af. Vader, die na het overlijden van zijn vrouw steeds somberder werd. En vergeetachtig. Dingen die vroeger zonder moeite gingen, lukten hem steeds minder. Hij zocht soms naar voorwerpen die hij allang niet meer had. Het was niet meer verantwoord dat hij thuis woonde. Uiteindelijk hadden ze een plekje voor hem kunnen bemachtigen in een verpleeghuis. Gemakkelijk was het niet gegaan, zeker niet.

‘Ik vind het raar’, zegt Geert, het relaas van de verpleegster onderbrekend. ‘Hij voelt zich hier redelijk goed thuis.’

Even later loopt Geert naar de kamer van zijn vader. Niets te zien. De krant ligt opengevouwen op de tafel. Opnieuw lopen ze het gebouw door. De wasruimte, het ketelhuis binnen. Geen vader.
‘Waar gaat deze trap naartoe?’ vraagt Geert.
‘Naar de kelder. Maar daar komt nooit iemand.’
Samen lopen ze de trap af en ze openen de deur.

Als hun ogen aan de schemer gewend zijn, zien ze hem zitten. Zijn hoofd gebogen. Zijn geaderde handen gevouwen. ‘Vader’, roept Geert, ’vader, wat doet u hier?’ Het oude hoofd draait zich langzaam om. Verwarde ogen kijken hem aan. Fluisterend, alsof hij zich schaamt, zegt hij: ‘Ik zit op de trein te wachten. Ik wil naar Zwolle, naar de markt. Maar het duurt allemaal zo lang.’

De stilte voelt beklemmend aan. Dan vervolgt hij: ‘Ik heb gebeden: Heer, als de trein niet rijdt, laat dan een van mijn kinderen komen en me weer naar huis brengen. Want anders wordt moeder ongerust.’

Arm in arm lopen ze even later de trap op naar boven. Geert kijkt van zijn vader weg. De man die tien jaar geleden nog een vergadering voorzat, zat nu in een kelder te wachten op de trein.

Een paar maanden later aanvaardt Geerts vader de Thuisreis. Nee, niet met de trein. Hij kan het immers allemaal niet meer goed op de rails krijgen. Maar hij weet wel waar zijn bestemming ligt. Engelen dragen hem daarheen.

Tekst: Douwe Janssen

Beeld: Pexels, kindel media

Lees ook: https://www.elisabethmagazine.nl/teun-toebes/

Wil je meer mooie en opbouwenden verhalen, interviews, columns en gedichten lezen? Neem een (proef)abonnement op Elisabeth en ontvang voortaan elke veertien dagen het magazine bij jou thuis!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved