Home Column ‘Hij mag niet op vakantie’

‘Hij mag niet op vakantie’

door Daniëlle Heerens

Vind je het goed dat Arie op vakantie gaat?’ Volgens de regels is het antwoord duidelijk. Mensen in de daklozenopvang worden geacht voluit te werken aan hun traject. Alleen dan vinden ze zo snel mogelijk weer een eigen woning. En dus is het normale antwoord: ‘Nee, Arie kan niet op vakantie. Niet zolang hij in de daklozenopvang verblijft.’ Zijn prioriteit moet liggen bij zijn traject.

Je zou het misschien niet denken, maar begeleider-zijn in de daklozenopvang is een bij uitstek creatief beroep: je moet steeds weer buiten de bestaande kaders om denken. Het is niet voldoende om simpel de regels te volgen en te beslissen dat Arie niet op vakantie kan. Een begeleider moet zich ook afvragen of deze regel – vakantie is niet mogelijk – voor Arie wel de goede regel is. Met al die heel verschillende mensen die wij tegenkomen, is ‘regels volgen’ gewoon niet goed genoeg. We leveren maatwerk, elke keer opnieuw, bij iedere persoon, elke dag weer.

Als ik sollicitatiegesprekken voer, vraag ik naar aanleiding van een praktijkvoorbeeld wat de sollicitanten in dat geval zouden beslissen. En dan vraag ik verder: of ze misschien alternatieven kunnen bedenken. Het maakt mij eigenlijk niet uit of de antwoorden wel mogelijk zijn. Wat ik zoek, zijn medewerkers die creatief kunnen denken. Mensen die voor elke situatie wel tien oplossingen weten. Mensen die verder kunnen denken dan de regels.

En dus vraag ik door wanneer de begeleider van Arie met de vakantievraag bij me komt. Het blijkt dat Arie zijn moeder gaat opzoeken. De reis wordt betaald door de broers van Arie. Voor Arie betekent deze reis dus herstel van contact met zijn familie. En dat is belangrijk. Arie is bovendien net in een verslavingskliniek geweest. Bij zijn moeder is de kans op terugval aanzienlijk kleiner. Ook dat is belangrijk. Zo wordt het antwoord een stuk eenvoudiger. Nee, volgens de regels mag hij niet op vakantie. Maar natuurlijk vind ik het goed dat Arie nu op ‘familiebezoek’ gaat.

Tekst: © Elisabethbode(Luc Tanja)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.