fbpx
Home Thema'sGeloven Ware wijsheid voor iedereen

Ware wijsheid voor iedereen

door Daniëlle Heerens

Het begin van wijsheid is ontzag voor de Heer, wie leeft naar zijn wet, getuigt van goed inzicht.
Psalm 111:10

Het podium in het bijbelboek Spreuken is de wereld van destijds: de straat, bij de stadspoort. Dáár komen veel mensen en vinden ontmoetingen plaats. De Wijsheid komt in Spreuken 8 naar voren als een vrouw. Het Hebreeuwse woord voor wijsheid – chokma, waarvan het woord goochem is afgeleid – is vrouwelijk.

Vrouwe Wijsheid vraagt met klem om gehoord te worden, want zij vindt zichzelf van onmisbare waarde voor het leven. Maar ook toen al waren de mensen vaak met andere dingen bezig. Merkwaardig, want wijsheid wordt ‘kostbaarder dan edelstenen’ genoemd. Toch zijn mensen vaak meer gericht op materiële zaken en bezig met de waan van de dag, waardoor zij aan de waardevolle Wijsheid voorbijgaan.

Vrouwe Wijsheid staat tegenover die andere vrouw die in Spreuken een gevaarlijke rol speelt: de vrouw die verleidt en het goede leven ontwricht. Vrouwe Wijsheid is juist betrouwbaar en integer. Wijsheid is Gods persoonlijke gave aan mensen. Als eerste door God geschapen (vers 22). Zij hoort bij God en maakt deel uit van Gods omgang met mensen. Vrouwe Wijsheid wordt zelfs Gods ‘lieveling’ genoemd (vers 30). Deze beeldende taal vertelt dat God sterk aan wijsheid hecht en haar als ‘bron van vreugde’ aan mensen wil geven.

Het is dan ook geen tegeltjeswijsheid die hier en elders in het Spreukenboek naar voren komt. Wijsheid is een zaak van leven of dood, van goed of kwaad, van liefde of liefdeloosheid, van verbinding of verwijdering, van vrede of oorlog. Wijsheid komt bij God vandaan en daarom wordt er in het boek Spreuken meerdere malen gezegd: ‘Het begin van alle wijsheid is ontzag voor de Heer’ (1:7; 9:10; 14:27). In God ligt haar oorsprong.

Wijsheid is er voor óns en voor het léven en zij wijst ons op de waarde van het dagelijks bestaan. Zij houdt ons steeds de spiegel voor om dit door God geschapen leven te respecteren of, bijbels gezegd, te heiligen. Mensen, menselijke verhoudingen, dieren en dingen hebben hun eigen waarde, mogen er zijn en verdienen onze zorg en ons respect.

Wijsheid is volgens de Bijbel meer dan een aardig citaat dat even imponeert. Zij wil ons hart raken en ons van binnenuit veranderen. ‘De wijsheid van boven’, lees je in Jakobus 3:17, ‘is vóór alles zuiver, en verder vredelievend, mild en meegaand; ze is rijk aan ontferming en brengt niets dan goede vruchten voort, ze is onpartijdig en oprecht.’ Bijbelse wijsheid hoopt dat mensen door haar worden geraakt en het leven ánders gaan benaderen.

Zij wil ons een houding van aandacht voorhouden: dat wij niet zomaar iets roepen en doen, maar eerst overwegen of wij daarmee wellicht schade aanrichten en het welzijn van anderen benadelen. Daarom roept Vrouwe Wijsheid dat zij ‘blij met alle mensen’ is, want zij heeft mensen nodig om op aarde aanwezig en zichtbaar te zijn. Ieder mens die voor haar openstaat en wijs leeft, is een uiting van die blijdschap.

Ware wijsheid komt uit Gods hart en wil graag wonen in óns menselijk hart. Van daaruit geeft zij richting aan ons persoonlijk leven en onze samenleving. We doen onszelf ‘veel kwaad’ wanneer we aan de wijsheid voorbijgaan (vers 36). Maar we bieden elkaar en de wereld waarin wij leven al het goede wanneer Gods wijsheid onze inspiratiebron is.

Tekst: © Elisabethbode (Evert Pieter van der Veen)

De Elisabethbode is een magazine ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved