fbpx
Home Thema'sGeloven 7 tips om als kerk meer zichtbaar te worden in een dorp

7 tips om als kerk meer zichtbaar te worden in een dorp

door Caroline de Vente
Zichtbaar zijn als kerk

Jacobine Gelderloos (35) studeerde theologie in Groningen en promoveerde bij de Protestantse Theologische Universiteit op een onderzoek naar dorpskerken en leefbaarheid op het platteland. Nu werkt ze als dorpskerkenambassadeur van de Dorpskerkenbeweging bij de Protestante Kerk in Nederland en deelt ze 7 tips om als kerk meer zichtbaar te zijn in een dorp.

Zeven tips voor zichtbaarheid:

  1. Zet je kerkdeur open. Maak het mogelijk voor mensen de kerk te bezoeken, even stil te zijn of stel kerkruimte beschikbaar aan wie ruimte nodig heeft.
  2. Gebruik de ruimte in rondom de kerk. Het plein voor een markt of feest, de tuin voor een dorpsmoestuin
  3. Ga wandelen met kerkgangers en dorpsbewoners.
  4. Ga in gesprek met organisaties in het dorp, zoals de dorpsvereniging, de school, de muziekvereniging en zorgprojecten. Luister naar wat er speelt en kijk of je misschien samen op kunt trekken. Daarbij kan het helpen om na te gaan welke kerkgangers al betrokken zijn bij een dergelijk initiatief.
  5. Nodig mensen uit om hun verhaal te vertellen tijdens thema-avonden, organiseer bijvoorbeeld een avond over duurzaamheid met een landbouwer.
  6. Wees online zichtbaar en toegankelijk door diensten online uit te zenden en mensen uit te nodigen voor (online) activiteiten.
  7. Vertel wat je doet in de dorpskrant, de lokale omroep en online.

Bonustip: raak in gesprek door Elisabeth

Wij, als redactie, voegen daar graag een achtste tip aan toe: neem een thema-abonnement op Elisabeth en zorg zo voor acht éxtra contactmomenten in het jaar. De Elisabeth is een mooie gelegenheid om in gesprek te raken over persoonlijke thema’s, zoals De kerk; Het levenseinde; Schuld & vergeving; Gastvrijheid; Hoopvol leven en speciale edities rond Kerst, Pasen en Pinksteren.

Tekst: © Elisabeth (Jacobine Gelderloos)
Beeld: Nikko Tan (Pexels)

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved