Home Column ‘Ze heeft een kastje uit het raam gegooid’

‘Ze heeft een kastje uit het raam gegooid’

door Daniëlle Heerens

‘Is er nog iets gebeurd wat ik moet weten?’ ‘Maaike heeft afgelopen nacht een kastje uit het raam gegooid.’ Ja, dat is inderdaad iets wat ik graag meteen hoor als ik binnenkom. Gelukkig kwam het kastje op ons eigen stukje achterom terecht. De buren hebben er geen last van gehad. Maar het kan natuurlijk niet en ook Maaike snapt dat prima.

Maaike gaat wel vaker over de grenzen heen. Ze verdwijnt regelmatig enige dagen, is soms ronduit gemeen naar anderen in de daklozenopvang, werkt lang niet altijd mee aan het plan van aanpak dat wij met haar hebben opgesteld. En toch kan ze blijven. De maatschappelijke opvang is het onderste vangnet.

Hoezeer Maaike ook grenzen opzoekt en eroverheen gaat, er is voor haar geen duidelijk alternatief. Voor heel veel mensen is er goede zorg en opvang in Nederland. Een aantal mensen valt echter tussen alle categorieën in. Zo ook Maaike. Het soort intensieve zorg dat zij nodig heeft, is zeldzaam. En dus blijft ze bij ons. Veel langer dan eigenlijk normaal is.

Ik neem het Maaike niet kwalijk dat zij zo vaak de grenzen opzoekt. Nou ja, dat kastje, daarvan mag ze wel weten dat ik er kwaad over ben. Maar verder, zij is wie zij is. Het is haar manier van overleven in de daklozenopvang. Er wordt zo veel voor haar bepaald: wanneer ze op moet staan, wat ze eet, met wie ze een kamer deelt.

Het lijkt misschien pubergedrag om de regels te overtreden, maar het is haar manier om nog iets voor zichzelf te hebben. De regels zijn door anderen gemaakt en worden haar opgelegd. Aan de randen van de regels heeft zij zelf de controle. Met Maaike komen wij aan de grens van wat wij kunnen. De daklozenopvang is geen goede plek voor haar. Hier heeft ze alleen onderdak en kan zij niet aan haar werkelijke problemen werken. Zij is bij ons op de verkeerde plek. Maar zolang er geen goed alternatief is, zal ze blijven.

Tekst: © Elisabeth (Luc Tanja)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!