fbpx
Home Column Wonderlijke gast

Wonderlijke gast

door Caroline de Vente
Gastvrij

Gastvrij zijn. De Bijbel roept ons ertoe op. ‘Houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen (Hebreeën 13 vers 2).’ Het wonder van de gastvrijheid begint in ons eigen huis. Je weet immers maar nooit wie van je gasten een engel blijkt te zijn.

Gastvrijheid in de kerk

Diezelfde gastvrijheid geldt ook in de kerk. Daar is wel een wereldje te winnen. Toen ik in mijn nieuwe gemeente ooit voor het eerst kwam preken, kenden ze mevrouw Van Ark nog niet. Zij ging zomaar ergens zitten. Vervolgens tikte iemand haar op de schouder: ‘Mevrouw, u kunt hier beter niet gaan zitten, hoor. Hier zit altijd iemand anders.’ Mag een wonder heten dat ik dat beroep toch heb aangenomen!

Ooit was ik zelf tijdens een vakantie als kerkganger in een kerkdienst aanwezig. Ik kwam binnen, niemand zei wat, ik ging zitten, niemand zei wat, ik ging weg en niemand zei wat. Nou, denk je dat ik daar ooit nog terugkom? Hoe mooi is het om degene die naast je, achter je en voor je zit, bij binnenkomst even goedendag te zeggen. Niet alleen degene die je kent, maar juist ook degene die je niet kent. ‘Ja’, zul je zeggen, ‘maar dat doe ik wel, hoor.’ Mooi, maar uit onderzoek weten we dat veel kerkbezoekers dat toch anders ervaren. Onze kerken zijn minder gastvrij dan wij zelf denken. Actief geloven begint zo simpel. Met gewoon elkaar vriendelijk goedendag te zeggen in de kerk én daarbuiten.

Over het tuinpad komt de dominee aangelopen. De jongste dochter doet de deur open en zegt: ‘Dominee, het is een wonder dat u er bent!’ Dominee toont zich blij verrast over de opmerking van dat meisje en vraagt belangstellend: ‘Waarom zeg jij dat?’ ‘O’, zegt het meisje, ‘heel simpel. Moeder zag u door het keukenraam aankomen en zei toen: “Het zal een wonder wezen als die niet weer wil mee-eten!”’ Over het wonder van gastvrijheid gesproken…

Hans van Ark is PKN-predikant in Vorchten. Deze column is eerder verschenen in Elisabeth Magazine (2022, editie 4) over gastvrijheid. Deze editie is onderdeel van het thema-abonnement, speciaal voor kerken en verenigingen. Deel Elisabeth uit in je kerk of download een themanummer gratis.  

Tekst: Hans van Ark (Elisabeth)
Beeld: Amina Filkins (via Pexels)

 

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved