fbpx
Home Thema'sLeven Wie kent het niet: het AZI-virus

Wie kent het niet: het AZI-virus

door Maaike Sloetjes

Geeft U mij een zuiver hart, mijn God, en een nieuwe geest die mij innerlijk standvastig maakt.
Psalm 51:12

‘Zelfmedelijden is satanisch.’ Toen ik deze zin las in het dagboekje My Utmost for His Highest van Oswald Chambers (het stukje van 20 augustus), dacht ik: dat is wel een beetje sterk uitgedrukt! Maar is dat wel zo?

Symptomen
We beginnen vaak heel enthousiast aan een nieuwe taak in de kerk: helpen bij het kinderwerk, ouderen bezoeken, de vakantieclub organiseren. Maar de duivel heeft er een hekel aan als we anderen helpen, dus infecteert hij ons met het AZI-virus. En het duurt niet lang voor de symptomen van het Arme-Zielige-Ik syndroom tevoorschijn komen.

We beginnen te denken: niemand bedankt me voor alles wat ik doe! Ik doe zo hard mijn best om iedereen te helpen, maar het lijkt wel of niemand ziet hoe moe ik ben! Zelfmedelijden heeft al snel tot gevolg dat we er geen plezier meer in hebben om Jezus te dienen.

Koning David
We zijn niet langer op Jezus gericht, maar op onszelf. En onze woorden klinken zo lelijk dat ze waarschijnlijk écht rechtstreeks uit de hel komen. We denken dat we alleen maar proberen goed voor onszelf te zorgen en te voorkomen dat anderen ons als voetveeg gebruiken, maar ondertussen bestookt de aartsvijand onze gedachten met zijn virus.

Toen koning David psalm 51 schreef, was hij zijn vreugde kwijtgeraakt omdat hij een puinhoop had gemaakt van zijn leven. Hij leert ons hoe we die vreugde weer terug kunnen krijgen: door een ‘nieuwe geest’ die het tegenovergestelde is van zelfmedelijden.

Het spijt me dat ik bitter geworden ben en me niet gezien voel. Jezus, ik wil mijn taken weer doen voor Ú en niet om door mensen opgemerkt of gewaardeerd te worden. Geef me alstublieft een ‘nieuwe geest,’ zodat ik U met vreugde kan dienen.

Tekst: © Een jaar onderweg met God (Jennifer Rees Larcombe)

Een jaar onderweg met God is een bijzonder waardevolle aanvulling qua dagboek. Jennifer Rees Larcombe brengt elke dag hoop en bemoediging in de moeilijkste situaties en deelt duidelijk vanuit haar persoonlijke ervaringen. In het dagboek Een jaar onderweg met God neemt de auteur je mee op een reis waarin je Gods zorg, liefde en genade zult ontdekken. Ze put hierbij uit inzichten uit haar eigen leven. Jennifer neemt je letterlijk door alle seizoenen van het jaar heen.


Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved