fbpx
Home Agenda Week van de Vroege Kerk

Week van de Vroege Kerk

Thema: Bisschoppen in de Vroege Kerk

door Danielle Feddes
Een icoon op een geschilderd kerkplafond met aan weerszijden twee vliegende engelen

In de laatste week van november dit jaar organiseert de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) voor de vijfde keer op rij De Week van de Vroege Kerk. Het thema is dit jaar: Bisschoppen in de Vroege Kerk.

Bijna alle kerkvaders waren bisschop, maar geen enkele reformator bekleedde dit ambt. Waarom verdween dit ambt en wat hield het precies in? Dat is dit jaar het thema van deze Week van de Vroege Kerk.

Rondom het thema zijn er lezingen en een minisymposium, en een presentatie van het boek ‘Het beeld van de bisschop in de eerste vijf eeuwen’ van Ben van den Baar.

Programma

-Op maandagavond 27 november 2023 om 20.00 uur is er een lezing: ‘Hoe werden Ambrosius en Augustinus tot het bisschopsambt geroepen?’ Deze lezing kunt u gratis online volgen. Na aanmelding krijgt u de deelnamelink tijdig toegezonden.

-Dinsdagavond 28 november 2023 om 20.00 uur is er de lezing: ‘De functie van episkopos en de ontwikkeling van het episcopaat in de eerste vier eeuwen’. Ook dit is gratis. De locatie is de TUA.

-Woensdagmiddag 29 november 2023 om13.00 uur is er een minisymposium en een boekpresentatie met als thema: ‘Het beeld van de bisschop’. Toegang is gratis, de locatie is de aula van de TUA. Tijdens dit symposium zal de presentatie plaatsvinden van het boek van Ben van den Baar: ‘Het beeld van de bisschop in de eerste vijf eeuwen’. De auteur geeft bij de presentatie een interview. In een korte en pakkende lezing zal prof. dr. M.A. van Willigen een samenvatting geven van de inhoud van het boek.

-Donderdagavond 30 november 2023 om 20.00 uur is er een lezing door prof. dr. M.A. van Willigen over ‘Wat kunnen protestanten leren van het episcopaat in de Vroege Kerk?’ Deze online lezing kunt u om 20.00 uur bekijken op de site van de Victorkerk: https://hhgapeldoorn.nl/live-video/).

-Vrijdagavond 1 december 2023, 20.00 uur is er een lezing door de kunsthistoricus dr. J. Veldman uit Gouda over ‘De iconografische weergave van de bisschop in de Vroege Kerk’. Presentatie met vroegchristelijke afbeeldingen van de bisschop in de Vroege Kerk. Toegang is gratis, de locatie is de aula van de TUA.

Kosten en aanmelding

De activiteiten tijdens de Week van de Vroege Kerk zijn gratis. Ook deelname aan het minisymposium en de boekpresentatie zijn gratis. Voor elke activiteit geldt: graag vooraf aanmelden. Dat kan eenvoudig via het aanmeldformulier in de agenda op www.tua.nl.

https://www.tua.nl/nl/agenda/week-van-de-vroege-kerk-2

Tekst en beeld: TUA, Theologische Universiteit Apeldoorn

Ben je nog geen lid van Elisabeth Magazine en wil je graag eens kennismaken? Je kunt hier een gratis inkijkexemplaar downloaden. Voor een (proef)abonnement klik je hier: https://www.elisabethmagazine.nl/abonnement/.

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved