fbpx
Home Thema'sGeloven Hoe Elisabeth verbindt met het thema-abonnement

Hoe Elisabeth verbindt met het thema-abonnement

door Caroline de Vente

Elisabeth wil verbinden, inspireren en bemoedigen. Daarom komt het in september met het thema-nummer ‘Ik blijf bij de kerk’. Het is de introductie van het thema-abonnement, speciaal voor kerken en verenigingen. Hoogste tijd voor een interview met hoofdredacteur Thea Westerbeek en uitgever Pieter de Boer.

Wat is het thema-abonnement?

Wij blijven bij de kerk“Elisabeth richt zich zowel op particulieren als op kerken,” vertelt Pieter. “Met het thema-abonnement richten we ons op kerken om in te stappen en een blad af te nemen dat zich richt op relevante thema’s. Elisabeth is bekend om zijn themanummers rond Kerst, Pasen en Pinksteren; maar we starten nu met Ik blijf bij de kerk. Dat is een editie gericht op de startzondag.”

Benieuwd waar de andere themanummers over gaan? Bekijk alle thema’s

Startzondag

“Er zijn veel zorgen over de kerk en kerkgang,” vertelt Thea. “Komt het wel goed, nu veel mensen gewend zijn aan online diensten? Wij vinden het mooi om te benadrukken, dat mensen ook heel erg verlangd hebben naar kerkdiensten en samenkomsten. Dat kerkgang weer mogelijk is, vieren wij in dit nummer. Elisabeth vertelt verhalen van gewone mensen. Hoe zij leven met het geloof en wat ze daar voor inspiratie en hoop uitputten. Er staan bijbelstudies in, maar het is ook een magazine met hele mooie foto’s en artikelen om te ontspannen.”

“Elisabeth is een blad dat verhalen vertelt,” zegt Pieter. “Verhalen van mensen die in de coronatijd toch doorgegaan zijn met de kerk, die allerlei mooie initiatieven hebben ontplooid. Wij denken dat die initiatieven het waard zijn om door te vertellen. Om ons te focussen op wat er allemaal is gebeurd, hoe mensen het opgepakt hebben en hoe we die kerk verder vorm kunnen gaan geven.” “We willen elkaar ook aanmoedigen om trouw te blijven aan God, het geloof en de kerk,” beaamt Thea. “En elkaar inspireren.”

Pieter: “In dit themanummer staat, bijvoorbeeld, het verhaal van een organist die het zo miste om samen te spelen en te zingen. Hij kreeg corona, moest naar het ziekenhuis en merkte juist daar hoe belangrijk de kerk voor hem was. Hij heeft met alle zorgen en gebeden extra ervaren hoe bijzonder de kerk is.”

Verbinding

“Elisabeth is een beweging die al negentig jaar gaande is,” vervolgt hij. “Het is een tijdschrift dat al heel lang kerken aan elkaar verbindt. Je deelt die verhalen die uit allerlei hoeken en gaten van Nederland komen en die delen we met elkaar. We richten ons niet tot één kerk, maar een brede range aan geloofsgroepen. Zo voel je je opgenomen in die grote beweging van de kerk, waarin we gezamenlijk de boodschap van het evangelie met elkaar mogen delen.” “Je kunt overigens spreken van kerken en parochies, want er zijn ook interviews met mensen uit de katholieke parochie.” Aldus Thea.

“Wij willen kerken graag ondersteunen in het maken van verbinding met hun leden.” Vervolgt ze. “Dat is, zeker sinds corona, best moeilijk. Elisabeth komt 23x per jaar uit. Nu kunnen we ons voorstellen dat er kerken zijn die niet al die 23 nummers af willen nemen; maar wel acht hele specifieke nummers, die ze mee kunnen nemen bij het bezoekwerk. Deze nummers zijn ook heel geschikt voor gespreksgroepen en bijbelstudiegroepen.”

Wat willen jullie bereiken met het thema-abonnement?

Pieter: “Thea noemde het al: verbinding. Het zou heel mooi zijn als we het thema-abonnement zo ver verspreid krijgen in kerken, dat het een rol speelt. We zijn afgelopen tijd op onszelf teruggeworpen. Zoek elkaar weer op en ga het gesprek aan aan de hand van Elisabeth.” Thea: “Dat mensen enthousiast zijn, worden of blijven van God, Jezus en de kerk!” “Dat ze iets proeven van die oorspronkelijke boodschap van het evangelie van Jezus Christus en welke bevrijding daarvan uitgaat,” besluit Pieter.

“Ik heb net Pieter een e-mail gestuurd met allemaal uitspraken van mensen over Elisabeth hoe blij en fijn ze het blad vinden,” vertelt Thea. “Hoe het helpt in hun geloof.” “Lezers geven elke keer weer terug, dat ze het blad zo fijn vinden.” Aldus Pieter. “Dat het geloofsopbouwend is en troost geeft. Het heeft ook iets van een evangeliserend karakter in zich. Het is een tijdschrift, dat je graag doorgeeft.” “Ook aan mensen die niet geloven,” knikt Thea. “De inhoud heeft iets te bieden wat universeel is. Het gaat om geloofs- en levensvragen. Dat zijn onderwerpen waar iedereen, elke dag, mee te maken heeft. Als christen heb je het perspectief dat God je draagt. In alle omstandigheden kan dat een enorme kracht zijn, waardoor je verder kunt.”

Pastorale rol

“Dat blijkt ook wel uit het gebruik,” vertelt Pieter. “Het is een heel pastoraal magazine. Mensen nemen het mee naar gesprekken en gaan zo het gesprek aan. In sommige situaties weten we nu eenmaal niet zo goed wat we moeten zeggen. Zo vervult Elisabeth ook echt een pastorale rol.” “Ik denk dat veel mensen dat nog niet weten,” zegt Thea. “Dat mensen een beeld hebben bij de Elisabeth van vroeger. Maar het is de moeite waard om het blad opnieuw te bekijken. Ook voor kerken om het gesprek aan te gaan met Elisabeth in de hand en hoe wij daar handreikingen in kunnen bieden.”

Pieter: “Daarbij is het blad ook heel aantrekkelijk, qua vormgeving en prijs. Voor een kerk is er zelfs een afnamemogelijkheid voor 15 euro per jaar.” Thea, lachend: “Wij zeggen wel eens dat een kaartje sturen per post duurder is dan een abonnement op de Elisabeth.”

Wil je het themanummer ‘Ik blijf in de kerk’ ontvangen? Bekijk het thema-abonnement of meld je individueel aan.  

Tekst: © Elisabeth (Caroline de Vente)
Beeld: Brett Sayles (via Pexels)

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved