fbpx
Home Overdenking Wat is vergeving? Dominee Lieuwejan  van Dalen vertelt

Wat is vergeving? Dominee Lieuwejan  van Dalen vertelt

door Maaike Sloetjes

‘Want als u de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader u ook vergeven. Maar als u de mensen hun overtredingen niet vergeeft, zal uw Vader uw overtredingen ook niet vergeven.’
Mattheüs 6:14-15

Vergeving is moeilijk. Niemand vindt het gemakkelijk om een ander te vergeven. Tegelijk raakt vergeving het hart van het Evangelie. Het is geen toeval dat deze belofte volgt op het Onze Vader. Jezus leerde ons bidden: ‘En vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven’ (Matth. 6:12). Hij spreekt hier ook over in de gelijkenis van de onbarmhartige knecht (Matth. 18:21-35). Ergens anders zegt Christus: ‘En wanneer u staat te bidden, vergeef als u tegen iemand iets hebt, opdat ook uw Vader, Die in de hemelen is, u uw overtredingen vergeeft. Maar als u niet vergeeft, zal uw Vader, Die in de hemelen is, ook uw misdaden niet vergeven’ (Mark. 11:25-26). Blijkbaar is er een verband tussen Gods vergeving aan ons en onze vergeving aan anderen.

Het gaat om je hart
Wat is vergeving? Het is de schuldige loslaten en vrijspreken van schuld (Luk. 6:37). Wij zien vergeving meestal als een emotioneel proces. In de Bijbel is vergeving vooral een daadkrachtig besluit. Wij vragen onszelf af: hoe kan ik ooit vergeven wat mij is aangedaan? Jezus vraagt niet zozeer of je kúnt vergeven, want niemand kan dat uit zichzelf. Laat het kunnen maar aan Gods Geest over. Alleen Hij kan je de kracht daarvoor geven!

De vraag is vooral of jij wílt vergeven. Het gaat om je hart. Wil je de ander genadig zijn zoals God jou genadig is? Vergeven is de schuld van de ander  verder geven aan God. Houd die schuld niet vast, maar laat die los en spreek de ander vrij. Zo ontvangt je hart genezing en bevrijding. Vraag God om kracht, want vergeving maakt je leven veel lichter!

Tekst: © Erewoord! (Lieuwejan van Dalen)

Erewoord! is een bijbels dagboek bij Gods beloften, gebaseerd op tekst uit de Herziene Statenvertaling. Hoe leef je met God? Hoe leef je als christen in de wereld? Door je vast te houden aan wat God in Zijn trouw belooft! In Zijn beloften zit troost, kracht en hoop. Omdat de Bijbel een boek vol beloften is, kunnen christenen elke dag weer geïnspireerd worden door de blijde boodschap. Bekende en minder bekende beloften worden in dit dagboek uitgelegd; in welke situatie werden zij voor het eerst opgeschreven of uitgesproken? Daarna volgt bij elke belofte een praktische toepassing voor je leven hier en nu. Passende symbolen illustreren het dagboek.


Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved