Home Interview ‘Ik ging voor mijn vrouw mee naar de kerk’

‘Ik ging voor mijn vrouw mee naar de kerk’

door htromp

Prijswinnende bakker en patissier Eric van Otten (54 jaar) groeide op in een bakkersfamilie en weet als geen ander hoe voedzaam brood is. Pas later in zijn leven komt hij tot de ontdekking wat het betekent om zich door Jezus als eerste levensbehoefte te laten voeden. Ook zet hij bakkerijen op in gebieden waar brood broodnodig is.

Na binnenkomst in het moderne, glazen pand waar Van Ottens ambachtelijke bakkerij en kantoor zijn gevestigd, valt het direct op: hier wordt gewerkt in afhankelijkheid van God. Bijbelverzen en afbeeldingen van graan verwijzen naar Jezus als het levende Brood. De vele prijzen die de bakkerij jaarlijks in de wacht sleept, staan niet pontificaal tentoongesteld. Foto’s van bijzondere ontmoetingen in arme gebieden tijdens het opzetten van ‘broodhuizen’ daarentegen wel.

Je steekt niet onder stoelen of banken dat je gelooft in God.
Eric lacht: ,,Ik ben er inderdaad vol van en straal graag uit dat ons bedrijf en alle vestigingen een open huis zijn voor medewerkers en klanten om over het geloof te praten of samen te bidden. We houden hier maandelijks gebedsbijeenkomsten. Voor wie wil natuurlijk. Niet iedere medewerker is gelovig en dat leg ik ook niet op. Vergaderingen open ik niet altijd met gezamenlijk gebed. Bij bijzondere gelegenheden doe ik dat wel, zoals bij de nieuwjaarsreceptie, voordat we samen gaan eten. Dat vind ik bij uitstek momenten om dankbaar te zijn en de liefde van Jezus te laten zien. Dagelijks verwonder ik mij over de kracht van geloofsgesprekken en gebed. Er zijn in deze vergaderruimte mensen tot geloof gekomen en er hebben zelfs genezingen plaatsgevonden.”

Je groeide katholiek op en trouwde met een gelovige vrouw. Toch wilde je lange tijd weinig van het geloof weten.
,,Mijn vader was een fervent koorzanger. Als kleine jongen ging ik met hem mee naar de kerk als hij moest zingen. Ik trok gekke bekken naar hem en hij deed zijn best om niet te lachen. Naarmate ik ouder werd en zelf op zondag naar de kerk ging, vond ik de diensten steeds saaier worden. Altijd hetzelfde riedeltje. Ik ging omdat het moest. Later leerde ik mijn vrouw Irma kennen. Irma heeft van kleins af aan een vol vertrouwen in Jezus. Ik ging met haar mee naar de kerk. Voor haar, niet voor mezelf. Ze heeft veel gebeden dat Jezus in mijn leven mocht komen. En dat gebeurde. Er kwamen talloze mensen en situaties op mijn pad die niet meer toevallig konden zijn. Meer en meer begon ik de hand van God te zien. Die hand bleef aan me trekken en uiteindelijk ben ik op Tweede Kerstdag in 2005 letterlijk op mijn knieën gegaan voor God. Ik kon niet anders dan mijn leven aan Jezus geven. Ik werd gevuld met warmte en de heilige Geest kwam over me.”

Dat maakt niet iedereen mee. Voelde je je bekeerd?
,,Honderd procent! Maar wat moest ik ermee? Waar moest ik beginnen? Ik ging van alles doen, onbevangen, aangevuurd, niet beperkt door regeltjes. Tegelijkertijd had ik een enorme honger naar kennis. Ik heb allerlei bijbels gekocht, ben gaan lezen en ging van de ene pastor naar de andere met mijn vragen. Kloosterretraites, evangelische bijeenkomsten, oecumenische diensten, ik dompelde me helemaal onder. Na een preek van de hervormde voorganger David Rodenburg voelde ik: hem moet ik spreken. Eerst wekelijks, later dagelijks legde hij me aan de hand van de Bijbel uit wat ik in de praktijk ervoer. Het heeft me veel moois gebracht om vanuit het Woord te leven.”

Wat voor impact had dat op je gezin en bedrijf? 
,,Het was soms best lastig, maar het heeft ons gezin op positieve wijze veranderd. Samen zijn we enorm gegroeid en hecht geworden.  Ik heb alles wat ik dacht te ‘hebben’, zoals mijn gezin, een huis, auto, zaak en gezondheid, opgedragen aan God. Ik ben geen eigenaar, alleen rentmeester. Daardoor heb ik meer rust gekregen. Verwarring was er ook. Zou God een andere taak voor mij hebben? Als pastoraal werker misschien? Ik ben altijd heel gepassioneerd geweest over het vakmanschap als bakker en heb als derde generatie Van Otten het familiebedrijf in volle overtuiging overgenomen van mijn vader. Toch heb ik eraan gedacht om het bedrijf te verkopen. Dat is nogal wat als werkgever van 85 medewerkers.

Ik besprak het met mijn vrouw Irma en ze zei: ‘Laten we bidden en als God het wil, moeten we dat doen.’ We kwamen voor een kruising te staan: om winstgevend te blijven moesten we uitbreiden met een vierde winkel, of we moesten saneren. Met het gehele managementteam hebben we alle mogelijkheden onderzocht en gebeden: ‘Heer, toon ons uw weg. Wilt u deuren openen of sluiten?’ We wilden alleen uitbreiden als het geen conflict zou geven met een bestaande bakker. We wilden niets inpikken van een ander. We onderzochten de mogelijkheden en werden op wonderlijke wijze geleid naar een winkellocatie in Rijssen die aan al onze wensen voldeed. God voorzag! Zo hebben we ook onze intrek kunnen nemen in dit nieuwe pand in Enter. Een droom die uitkwam.”

Lees het hele interview met Eric van Otten in Elisabeth nr. 15 (2020).

Tekst: © Elisabeth (Alice Boezelijn)
Beeld: Carla Manten

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!