fbpx
Home Geen categorie Waarom werden de vrouwen niet geloofd?

Waarom werden de vrouwen niet geloofd?

door Maaike Sloetjes

Lucas vertelt als enige evangelist (24:10-11) dat Jezus’ leerlingen de vrouwen niet geloofden, die hun vertelden over de opstanding. Waarom geloofden ze dat niet? Vrouwen golden als onbetrouwbare getuigen, maar was dat onder volgelingen van Jezus niet anders?

In het verhaal over het sterven en de opstanding van Jezus komen veel vrouwen voor. De vrouwen zijn de eerste getuigen van de opstanding, wanneer een aantal van hen naar Jezus’ graf gaat. Ze hadden de bedoeling zijn lichaam te verzorgen, zoals gebruikelijk was. Zij konden dat niet direct na zijn overlijden doen, omdat de sabbat al was begonnen.

Kletspraat
Lucas vertelt dat ‘twee mannen in stralende gewaden’ tegen hen zeggen dat Jezus uit de dood is opgewekt, zoals Hij had aangekondigd. De vrouwen herinneren zich dat. Ze vertellen de leerlingen dat Jezus leeft! Maar Lucas schrijft dat ze niet worden geloofd. De apostelen vinden hun verhaal maar ‘kletspraat’.

Omdat vrouwen destijds als onbetrouwbare getuigen golden, was het heel bijzonder dat God juist hen als eersten getuige liet zijn van de opstanding. Jezus geeft Maria zelfs expliciet de opdracht om tegen zijn discipelen te getuigen van de opstanding (Joh. 20:17)! Op zich is de rol van vrouwen in het evangelie dus opmerkelijk. Lucas geeft ook ruim aandacht aan de rol van vrouwen rond Jezus’ geboorte, zoals Elisabet en Maria.

Verbazing en twijfel
Geloofden de mannen de vrouwen niet omdat ze vrouw waren? Dat zou kunnen. Maar iemand als Tomas geloofde ook zijn vrienden niet, dus het lag niet alleen aan hun vrouw-zijn. De opstanding van Jezus is op zichzelf zo onvoorstelbaar dat we lezen over verbazing en twijfel of het wel echt waar is dat Jezus leeft (Matt. 28:17).

Na alle intensieve uren en dagen van Jezus’ sterven, en zijn begrafenis in een rotsgraf met een flinke steen ervoor, is daar ineens het bericht dat Hij weer leeft! Dat is toch ook niet te geloven? Dat kan geen mens bedenken! Pas als men Jezus zelf ontmoet, ontstaat er geloof. De opstanding staat haaks op ons menselijke denken en redeneren.

Eerste getuigen
Als we nadenken over de historiciteit van Jezus’ opstanding, kunnen we zeker zeggen dat deze door niemand is bedacht. Niemand had ermee gerekend, al is het ironisch dat juist de farizeeën zich Jezus’ woorden over zijn opstanding herinnerden, en ‘voor de zekerheid’ aan Pilatus vroegen het graf te laten bewaken… (Matt. 27:62-66). Overigens is het feit dat juist vrouwen de eerste getuigen van de opstanding waren een belangrijk argument voor de historiciteit van de teksten. Geen weldenkende Jood die een verhaal verzon, zou vrouwen als eerste getuigen aanvoeren.

Tekst: © Elisabeth (Hetty Lalleman)

In deze vreemde tijd van weinig contacten stelt Elisabeth (onderdeel van Royal Jongbloed Publishing) de Paaseditie gratis online beschikbaar (tijdelijk)! Klik hier op de link.

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved