fbpx
Home Overdenking Waarom geef je wat je geeft?

Waarom geef je wat je geeft?

door Maaike Sloetjes

‘Maar als u een liefdegave geeft, laat dan uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet, zodat uw liefdegave in het verborgene zal zijn; en uw Vader, Die in het verborgene ziet, zal het u in het openbaar vergelden.’
Mattheüs 6:3-4

Geven, bidden en vasten zijn de drie thema’s die Christus in dit gedeelte aansnijdt (Matth. 6:1-18). Hij zet Zijn onderwijs tegenover de praktijk van de Farizeeën en de sadduceeën. In alles wat zij doen willen zij door de mensen opgemerkt worden. Het volk moet hen zien geven. De massa moet hen horen bidden. De mensen moeten merken dat zij aan het vasten zijn. Zij laten geen kans voorbijgaan om hun ‘vroomheid’ te tonen. Daarom wijst Jezus op de Vader die in het verborgene ziet. Hij ziet wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet.

Drijfveer in je leven
Waarom geef je wat je geeft? Is dat om je Vader ermee te eren en je naaste erdoor te dienen? Of is dat om door de mensen bewonderd en geprezen te worden? In dat laatste geval sla je de plank flink mis! Het is Gods kinderen niet te doen om aanzien bij anderen. Christus’ leerlingen zijn niet uit op eer van mensen. Het is genoeg dat de Vader in de hemel ziet wat je doet en hoort wat je zegt. Laat de liefde voor God en mensen de diepste drijfveer zijn in je leven (Matth. 22:37-40, Mark. 12:29-31).

In de Bergrede verbindt Jezus ons hele leven met liefde voor de heere en de naaste. De gaven die jij aan anderen geeft zijn ‘liefdegaven’. Als het goed is geef je ze uit liefde. Niet omdat het moet. Niet omdat het nu eenmaal van je verwacht wordt. Niet omdat je door een ander bewierookt wilt worden. Niet omdat je Gods genade ermee moet verdienen. Niet omdat je wilt uitblinken ten opzichte van andere mensen. Nee, het gaat om iets anders: is er liefde voor God en mensen in je hart?

Tekst: © Erewoord! (Lieuwejan van Dalen)

Erewoord! is een bijbels dagboek bij Gods beloften, geschreven door Lieuwejan van Dalen. Vragen als: ‘Hoe leef je met God?’ en ‘Hoe leef je als christen in de wereld?’, komen in dit dagboek aan bod. 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved