fbpx
Home Column Waar was God in 2020?

Waar was God in 2020?

door Maaike Sloetjes

‘Er vallen dagelijks bommen op ons volk’, zegt een Armeense vluchtelinge die wij goed kennen, met tranen in haar ogen. ‘Wij zijn een christelijk volk. Maar waar is God? Hij dóét niks!’ Je kunt dan antwoorden: ‘Ja, maar dit doen mensen elkaar aan’, alleen dat verandert niets aan haar vraag: ‘Hij is God. Hij kan toch ingrijpen?’

Dat zullen meer mensen zich hebben afgevraagd, dit afgelopen, roerige jaar 2020. Als je ziek bent geworden of een geliefde bent kwijtgeraakt door corona: waar was God? Als je geen baan meer hebt of je bedrijf moest sluiten. Als je eenzaam was of een dierbare lange tijd niet mocht bezoeken: waar was God? Misschien durf je al heel lang niet meer naar de kerk en mis je je geloofsgenoten.

Waar is God toch gebleven sinds maart 2020? En wat blijft er over van zijn kerk, nu velen de kerkgang ontwend zijn? Natuurlijk zijn er ook andere vormen van kerk-zijn ontstaan, kleinschaliger, intiemer, creatiever. En wellicht zijn mensen juist voor het eerst of opnieuw geraakt door het evangelie via online uitzendingen. Als redactie van Elisabeth bidden we daarvoor. Maar gelukkig konden wij nog meer doen.

We zijn dankbaar dat ons magazine gewoon kon blijven verschijnen. Het blad brengt in duizenden gezinnen iedere keer weer bemoediging vanuit het geloof dat Christus zijn kerk in stand houdt en dat Hij ieder mens kent en liefheeft. Juist nu de band tussen kerk en kerkleden dreigt te verslappen, kan Elisabeth fungeren als bindmiddel in het geloof. En biedt het de kerk(leden) prachtige mogelijkheden om het blad te verspreiden in de buurt. Het is een kans om iedere twee weken, 23 keer per jaar, met het evangelie in de huiskamers te komen.

Het evangelie dat de Heer er wél is. Hij is zelfs zo nabij gekomen dat Hij als een kind onder ons is komen wonen. Je blijft je toch ieder jaar met Kerst weer verbazen over zo’n God, die werkelijk in alle facetten van een mensenleven wil delen. Waar God is? In ons, achter ons, voor ons. Daarvan getuigen allerlei mensen in dit kerstnummer, die wel degelijk hebben ervaren dat Gods kracht aanwezig was en is, in blijde en verdrietige omstandigheden.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)
Beeld: Unsplash (Kelly Sikkema)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved