fbpx
Home Vragenrubriek Kerstgeleuter aan tafel

Kerstgeleuter aan tafel

door Maaike Sloetjes

“We vieren als familie Kerst. Sommigen zijn christen. De gesprekken gaan over van alles en nog wat, maar niet over (de inhoud van) Kerst. Dat vind ik jammer. Wat kan ik eraan doen?”

Dit is een herkenbaar hoofd- en soms hartbrekend dilemma voor velen onder ons! Veel mensen kennen het kerstevangelie niet. Ik vrees dat veel kerkgangers zelf ook niet heel precies meer weten waar het christelijk Verhaal voor staat. Ook is het leuker om niet al te kerkelijk over te komen: christen-zijn, naar de kerk gaan, zou ongeveer hetzelfde zijn als een saai, braaf en beetje achterlijk leven leiden. Dat idee wordt graag gekoesterd – bijvoorbeeld door schrijvers, maar ook door christenen zelf, die almaar willen bewijzen dat ze echt leuke mensen zijn. Dat maakt het niet gemakkelijker om dankbaar en gelovig Kerst te vieren met niet-christenen.

Kerstevangelie lezen
Belangrijk is dat je allereerst zelf dankbaar het kerstfeest viert, zonder een ondertoon van knorrigheid. Je kleedt je feestelijk. Dat zet de toon. Wordt het bij jou thuis gevierd? Dan schep je zelf de randvoorwaarden. Je kunt aan het begin van de maaltijd onbevangen het kerstevangelie lezen: ‘Lieve mensen, hartelijk welkom bij dit grote feest voor de mensheid. Ik wil jullie graag herinneren aan het Verhaal van deze dag.’ Je leest het kerstevangelie. En daarna vertel je (heel kort, in twee zinnen) waarom je je verheugt over deze dag. Bijvoorbeeld: ‘In deze coronatijd helpt dit Verhaal mij /in te zien/te beseffen/ dat niet de angst en de somberte het voor het zeggen hebben. Ik wil erop vertrouwen dat God zijn wereld in de hand houdt en nog niet aan het eind van zijn Latijn is. Ik ben benieuwd wat jullie helpt. Zullen we elkaar daar vanavond nu en dan wat over vertellen?’

Als je niet zelf gastheer/vrouw bent, moet het iets bescheidener, maar steeds onbevangen, nieuwsgierig en open naar anderen. Misschien kun je een quiz maken. ‘Met wie ging Maria op pad?’ (nee, niet met David), ‘Wat voor cadeautje brachten de drie koningen mee?’ Ik wens je creatieve ingevingen en een verheugd kerst-hart!

Tekst: © Elisabeth (Margriet van der Kooi)
Beeld: Unsplash 

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved