Home Thema'sGeloven Verpleegkundige Joke vertelt hoe het coronavirus haar cliënten raakt

Verpleegkundige Joke vertelt hoe het coronavirus haar cliënten raakt

door htromp

Ze werkt in een verpleeghuis en als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Hoe is het met Joke en haar cliënten nu het coronavirus de wereld zwaar treft. Elisabeth belt haar op.

Hoe is het met jou en met je cliënten?
“Het is stil. De brasserie, de kantoren, de kerkzaal; alles is gesloten. En dat is goed. Het beschermen van de kwetsbare cliënt heeft een hoge prioriteit. En toch, het is voor niemand fijn om te horen dat er geen bezoek mag komen. Voor de mensen die de situatie niet kunnen bevatten, merk je dat ze het aanvoelen. Wij als professionals zijn het enige sociale contact voor de cliënten. Voor de ouderen die de situatie begrijpen is het schrijnend. Terwijl het juist heel belangrijk is dat ze een goed sociaal netwerk hebben. Eenzaamheid kan ernstige effecten hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid en dus de kwaliteit van leven. Daarom hebben wij de plicht om interventies in te zetten die helpend kunnen zijn. Maar ook voor de familieleden die niet bij hun geliefden mogen komen, is het een zeer pijnlijke situatie.”

Wat zijn dat voor interventies?
“Ik heb bijvoorbeeld van cliënten een foto gemaakt en doorgestuurd naar de betreffende contactpersoon in de familie. Ook faciliteren we het bellen via WhatsApp. Familieleden kunnen elkaar even zien en elkaars stem horen. Dat is voor beide partijen een verzachtend moment. Maar er ontstaan ook andere mooie bemoedigingen. Zo kregen we van een groot bloemenbedrijf tulpen geschonken. Ook families laten bloemen bezorgen en sturen kaarten naar de cliënten en het verplegend personeel. Tot slot proberen we als verzorgend personeel activiteiten aan te bieden. Het gevoel van eenzaamheid zal niet verminderd worden, maar mogelijk wordt de situatie wel draaglijker.”

Voel je je angstig?
“Ik voel voor mijn eigen gezondheid niet direct angst. Wel voel ik me bezorgd over de kwetsbare ouderen. Wie zal er nog besmet raken met dit onzichtbare virus? Ik merk nog niet dat mijn cliënten zich angstig voelen. Als we het merken, nemen we de tijd om naar ze te luisteren.”

Wat is je gebed?
“Ik probeer de cliënten zoveel mogelijk op een liefdevolle wijze in het gebed op te dragen. De wetenschap denkt veel te weten, maar er is één die er boven staat. Een God die alles weet en het gebed wil horen van ons als mensen die zondigen. Deze God kan in een ogenblik dit virus laten verdwijnen. Voor Hem is niets onmogelijk. In de tijd van de Israëlieten maakte hij een pad door de zee. Dezelfde God leeft nog!”

Elisabeth (nr. 6 van 2020) bracht een speciaal ‘zorgnummer’ uit met het thema ‘De zorg in het zonnetje’. In dit nummer vertelt onder meer Joke over haar werk.

Tekst: © Elisabeth (Hilde Kooij)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!