Home Geen categorie ‘Ik kon niet meer verder lopen van de pijn’

‘Ik kon niet meer verder lopen van de pijn’

door htromp

Als kind vindt ze er niets aan: wandelen over een kaarsrechte weg in de Flevopolder, vanaf de ouderlijke boerderij in Biddinghuizen. Als volwassene ontdekt Hinde Joldersma uit Amsterdam de rijkdom van wandelen en organiseert ze wandelweekenden. ,,Als je wandelt, maak je mooie avonturen mee en ontmoet je bijzondere mensen.’’

Hoe kwam je ertoe om te gaan wandelen?
,,Met een vriendin reisde ik door Thailand, Cambodja, Vietnam, Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. Toen ontdekte ik niet alleen hoe geweldig het is om te reizen, maar ook het wandelen. Heerlijk om iets van de wereld te zien. Ik wilde me graag openstellen voor veel verschillende mensen. Mensen met wie je in je normale leven niet in aanraking komt en over wie je misschien vooroordelen hebt.’’

Wat bracht dat je?
,,Ik heb geleerd om niemand meer af te wijzen om zijn of haar uiterlijk. Om mezelf open te stellen voor alle mensen en zonder oordelen te kijken. Mijn vader doet dat als geen ander. Wie of wat je bent, maakt hem niet uit. Iedereen is welkom. Dat is een grote les in mijn leven, die ik mede door die wereldreis en zijn opvoeding heb opgedaan.’’

Wat is je leidraad?
,,Bezieling. Ik werk graag zelfstandig, maar wel vanuit verbondenheid. Om mensen op het spoor te zetten van het solo wandelen, startte ik een nieuw bedrijf en organiseer ik wandelweekenden, de Hinde Walks. Een groep van maximaal twaalf mensen logeert in een klooster. De deelnemers krijgen wandelroutes van me. Ze gaan alleen op pad, maar mocht er iets zijn, dan haal ik ze op met mijn bus. ’s Avonds organiseer ik een programma, met een gitarist erbij. Die avonden zijn heel speciaal, met een mooie uitwisseling van ervaringen.’’

Wat betekent het geloof voor je?
,,Ik herontdekte het geloof toen ik totaal onvoorbereid op pad was naar Santiago de Compostella. Kreeg een blessure aan mijn scheenbeen. Toen gebeurden er veel wonderlijke dingen, zoals een spirituele ervaring. Ik mocht bij een echtpaar verblijven om te herstellen. De man was net een soort Jezus qua uiterlijk. Ik kon niet meer verder lopen van de pijn. Bij het afscheid omhelsde ik hem. Daarna was ik pijnvrij! Het geloof was vanaf dat bijzondere moment niet langer iets van mijn verstand, maar vooral van mijn gevoel. Niets gebeurt zomaar. Daarin zie ik de hand van God.’’

Het hele interview met coach Hinde Joldersma lees je in Elisabeth nr. 6 (2020)

Tekst: © Elisabeth (Jeannine Verhagen)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!