fbpx
Home Column Thea Westerbeek: ‘In families is vaak onmin’

Thea Westerbeek: ‘In families is vaak onmin’

door Maaike Sloetjes

Familie. Daar valt veel moois over te zeggen. Je bent bevoorrecht als je een goede relatie met je broers en zussen hebt. Het zijn mensen die je hele leven bij je horen en met wie je unieke herinneringen kunt delen.

Maar ach, in families is ook vaak onmin. Je hoort nog weleens: ‘Ik heb maar één broer en wij hebben niets meer met elkaar.’ Of: ‘Ik heb ruzie/gebroken met mijn…’ (ouders, zus, vul maar in). In vorige generaties vormde de kerk nogal eens een splijtzwam. De ouderen weten nog te vertellen dat hervormden en gereformeerden elkaar op straat niet groetten, niet bij elkaar in de winkel kochten en niet bij elkaar op familiebezoek kwamen.

Ooms, tantes, neven en nichten
Wij hadden vroeger als kinderen zeer spaarzaam contact met onze ooms, tantes, neven en nichten. De kerk bleef altijd een gevoelig punt tussen mijn ouders enerzijds en hun broers en zussen anderzijds. Pas op een begrafenis van een oom kwam ik erachter dat ik een paar heel fijne en diepgelovige neven en nichten heb.

Maar laten we niet doen alsof de kerk tegenwoordig géén issue meer is binnen families. Het komt nog steeds voor dat kerkelijke kwesties een twistpunt vormen, in plaats van dat het geloof in God en het volgen van Jezus een verbindende factor tussen familieleden is.

Gelukkig kan het ook gaan zoals in het gezin van Nelleke Rolink. Ze mailde naar de Elisabeth-redactie hoe zij, haar man en hun kinderen omgaan met hun verschillende geloofsopvattingen. Als redactie vinden we het altijd fijn als lezers ons schrijven over relevante thema’s in hun leven. Dat kan zomaar leiden tot een (vraag)gesprek!

Vrede bewaren
Geloof, ongeloof, twijfel, de kerk, het zijn kwetsbare gespreksonderwerpen. Soms wordt het praten hierover in families maar gemeden om de vrede te bewaren. Maar er kan ook iets heel anders aan de hand zijn, hield iemand mij laatst voor.

‘Hebben wij als christenen eigenlijk nog opvattingen die zo heilig zijn dat we ze vurig willen verdedigen? Of zijn we meelopers geworden? En zijn we inmiddels zo gemakkelijk geworden dat we ons in onze denkbeelden weinig meer onderscheiden van andersdenkenden of niet-gelovigen?’ Tja, dat is zo’n vraag die ik hier maar even neerleg.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)
Beeld: Elisabeth Ismail

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved