fbpx
Home Achtergrond Stichting Gave opent House of Joy in Ter Apel

Stichting Gave opent House of Joy in Ter Apel

Een plek van ontspanning en ontmoeting voor vluchtelingen

door Danielle Feddes
Stichting Gave

Stichting Gave opent samen met lokale kerken in Ter Apel een House of Joy – een ‘huiskamer’ met activiteiten voor vluchtelingen.

Ter Apel komt regelmatig in het nieuws vanwege de grote aantallen vluchtelingen en de overlast die wordt ervaren. Stichting Gave wil graag een positieve bijdrage leveren aan deze situatie. Na de zomer opent Stichting Gave in deze plaats een House of Joy.

House of Joy

Een House of Joy is een plek waar vluchtelingen terecht kunnen voor ontspanning en persoonlijke ontmoeting en kracht kunnen vinden voor een nieuwe start. Omdat vrijwel elke vluchteling zich in Ter Apel moet melden, ontstaat de unieke mogelijkheid om een groot aantal van hen te bereiken.

,,Het doel is dat vluchtelingen in deze ‘huiskamers’ buiten het azc tot rust kunnen komen. Door samen activiteiten te doen en ontspannen met elkaar om te gaan, kunnen ze zich weer even ‘gewoon  mens’ voelen”, legt Arco de Leede, waarnemend directeur van Gave uit. ,,Bovendien is het ons  verlangen dat ze ook de liefde van God gaan ervaren. Juist in Ter Apel, waarvan we allemaal weten dat daar zoveel spanning is. We bidden dat daar straks voor hen ook een plek van thuiskomen is.”

Het House of Joy is een concept van Gave dat landelijk wordt opgezet. Het biedt vluchtelingen een plek waar ze weer even op adem kunnen komen en kracht kunnen vinden voor een nieuwe start. Op vier plaatsen in Nederland is er al een House of Joy actief en vijf zijn er in oprichting, waaronder in  Ter Apel. In het House of Joy worden activiteiten aangeboden zoals sport en spel, taallessen en bijbelstudies. Gave werkt in Ter Apel samen met de Parochie Heilig Kruis en de interkerkelijke  werkgroep Helping Hands uit Mussel.

Draagvlak kerken

Begin dit jaar is er voor de kerken in Ter Apel en omgeving een informatieavond gehouden. De opkomst en reacties toonden aan dat er interesse is voor dit initiatief. Onder leiding van Gave wordt er momenteel vanuit de lokale kerken een stuurgroep gevormd. Die ondersteunt de vrijwilligers bij de uitvoering van de activiteiten en waarborgt het contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente.

Het House of Joy komt in het voormalige zusterhuis St. Lucia van de Parochie Heilig Kruis in Ter Apel. Deze locatie ligt op minder dan vier kilometer afstand van het aanmeldcentrum. Op 8 mei vond de sleuteloverdracht plaats.

Vrijwilligers

Begin juni is overleg geweest met de omwonenden. Sommigen vreesden overlast, maar die zorgen zijn weggenomen omdat er alleen overdag activiteiten plaatsvinden en onder toezicht. Ook zal er in  het House of Joy geen nachtplek worden aangeboden, omdat hiervoor de kennis en de middelen ontbreken. Vorig jaar ontstond in Ter Apel de schrijnende situatie dat vluchtelingen buiten moesten slapen.

Momenteel wordt er door vrijwilligers hard geklust om het House of Joy in te richten. Een echtpaar komt in september in het House of Joy wonen en gaat het geheel vanuit Gave coördineren.

Over Stichting Gave

Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in  Nederland. Gave verlangt ernaar dat de vluchteling die naar ons land komt, wordt gezien en geliefd, en maakt kerken en christenen bewust van de roeping om vluchtelingen een thuis te bieden. Gave helpt christenen om vluchtelingen in Jezus’ naam te zien en lief te hebben. Kijk voor meer informatie op www.gave.nl.

Tekst en foto: Stichting Gave

Lees ook: https://www.elisabethmagazine.nl/pedagoge-marijke-hielp-getraumatiseerde-kinderen-op-lesbos/

Elisabeth Magazine No 12 staat in het teken van vluchtelingen. Wil je de Elisabeth ook graag ontvangen? Neem hier een abonnement, of download eerst een proefexemplaar.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved