fbpx
Home Thema'sGeloven ‘Seder is mooiste dag van ons geloofsleven’

‘Seder is mooiste dag van ons geloofsleven’

Hoe vieren anderen Pasen?

door Caroline de Vente
Hoe vieren anderen Pasen

Pasen is een hoogtepunt in het kerkelijk jaar, maar dit wordt in Nederland meestal niet erg uitbundig gevierd. Gezinnen uit andere (geloofs)culturen doen dat soms anders: zij maken er een heus feest van. Welke paastradities en -rituelen hebben zij?

Geen Pasen, maar Pesach

Willem: ,,Als messiasbelijdende christenen vieren wij geen Pasen, maar Pesach, voor ons het grootste feest van het jaar. Wij zien het als een bijbelse opdracht dat dit feest gevierd blijft worden. Wij kijken terug, maar ook vooruit: vanuit het Oude Testament trekken wij lijnen door naar het Nieuwe Testament. Pesach vieren wij op de datum van de uittocht uit Egypte, de avond van de 14e dag van de maand Nisan. Dat is ook de dag dat de Here Jezus werd gekruisigd. Wij houden de sedermaaltijd, het enige wat we alleen als gezin met elkaar vieren en bijvoorbeeld niet met de gemeente.’

Uitleiden, redden, verlossen en aannemen

‘Officieel begin je met de maaltijd als de zon ondergaat, maar wij beginnen meestal rond een uur of zes. We lezen, bidden en zingen met elkaar. Op tafel staan allerlei voorwerpen en etenswaren met een symbolische betekenis. Zo verwijzen de bittere kruiden naar de bitterheid in slavernij, maar ook naar het lijden van Jezus. Daarbij kijken we ook naar onszelf: wat betekent dit voor mij? De kinderen mogen alles ruiken en proeven, zo onthouden ze het goed. Op tafel staan ook water met zout, ongezuurde broden en de menora, de Joodse kandelaar. Centraal staan de vier bekers wijn, symbool voor uitleiden, redden, verlossen en aannemen. We zijn verlost door Jezus’ bloed; daarom drinken wij de tweede beker, die van redding, niet. Iedereen houdt hem even vast en overdenkt dat Jezus ons heeft gered van de plagen. Hij heeft deze beker voor ons leeggedronken. Daarna gieten we de beker leeg in een schaal: de toorn van God is leeggegoten op de Here Jezus. Natuurlijk maken we er ook een feestelijke maaltijd van, met lekker eten. Er heerst tijdens de seder een eerbiedige sfeer. Mijn kinderen – en wij ook – vinden dat dit de mooiste dag van ons geloofsleven is.”

Dit interview is eerder gepubliceerd in de paaseditie van Elisabeth Magazine (2021). Zoek het contact met je naasten en deel Elisabeth uit met Pasen en Pinksteren.

Tekst: Hannah Zandbergen
Beeld: Carla Manten

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved