Home Interview Schrijfster Ina van der Beek: ‘Ik vind het moeilijk om mijn kinderen los te laten’

Schrijfster Ina van der Beek: ‘Ik vind het moeilijk om mijn kinderen los te laten’

door Maaike Sloetjes

Als tiener schreef Ina van der Beek (66) haar eerste gedichten, maar ze was al in de dertig toen ze haar eerste dichtbundel uitbracht. ,,Als ik eerder boeken had geschreven, zou het minder doorleefd zijn geweest. Ik dacht in mijn jongere jaren namelijk  zo goed te weten hoe het allemaal moest.”

Hoe heeft jouw schrijverschap zich ontwikkeld?
,,Op de middelbare school schreef ik mijn eerste gedichten, maar pas rond mijn dertigste pakte ik dat weer op. Ik zat destijds in een moeilijke periode en raakte door verschillende omstandigheden, zoals het overlijden van een vriendin, in een depressie. Ik kreeg hulp van een christenpsychiater  en vond een uitlaatklep in het dichten. Omdat ik daar wat onzeker over was, liet ik die gedichten aan niemand lezen. Pas later toonde ik ze voor het eerst aan een vriendin. Zij vond ze erg goed en moedigde me aan ze te bundelen. Ik noemde het boekje Zonder woorden en vroeg een aantal boekhandels of het bij hen mocht liggen. Dat liep zo goed dat een tweede en derde druk al vrij snel van de persen rolde. Niet veel later bracht ik bij Ark Media de dichtbundel Glimlach van de tijd uit.”

Speelt het geloof een rol in  je boeken?
,,In het ene boek meer dan in het andere. Ik denk niet dat je er een christelijk sausje overheen moet gooien. Een boek kan een christelijke boodschap hebben zonder dat God er direct in voorkomt. In mijn romans  komen zowel gelovige als on- gelovige mensen voor, zoals ook in het echte leven. Toch hoor ik van lezers dat ze God in mijn romans ontmoeten. Net als in mijn kinderboekjes over Mees en Tijn. Deze serie is gebaseerd op twee van mijn kleinkinderen. Laatst zei iemand: ‘Het zijn van die fijne, veilige boekjes voor kinderen.’ Dat klopt, want het gaat over een gewoon gezin waarin kinderen weleens iets doms of gevaarlijks doen. Ze krijgen op hun kop, maar er wacht ze altijd een warme thuiskomst. Het komt altijd goed.”

Uit wat voor nest kom jij zelf?
 ,,Ik kom uit een warm nest met drie kinderen en lieve ouders. Het geloof was belangrijk voor hen, en daardoor ook weer voor mij. Er waren wel dingen waarvan ik als kind dacht: wat overdreven dat ik dat niet mag. Zo maakte mijn moeder zich weleens druk over mijn vriendjes en bepaalde keuzes die ik maakte. Toen ik later zelf trouwde en kinderen kreeg, begreep ik haar bezorgdheid beter. Ook ik vind het moeilijk om mijn kinderen los te laten, maar het zijn mooie mensen geworden en daarin zie ik Gods hand. Net als voor mijn ouders was het voor mijzelf belangrijk om het geloof aan mijn kinderen door te geven, zoals zij dat nu weer doorgeven aan hún kinderen. Al besef ik heel goed dat dat zeker geen garantie is dat je (klein)kinderen die weg ook kiezen. Ik kan er alleen maar heel dankbaar voor zijn.”

Ina van der Beek verzorgt voor Elisabeth al vele jaren de boekenrubriek. De hoogste tijd om haar eens zelf te interviewen over haar boeken en dichtbundels. In de afgelopen twintig jaar schreef ze dertig romans, een aantal bijbelse dagboekjes, dichtbundels en tien kinderboeken. Ze is getrouwd met Marius, heeft drie getrouwde kinderen en zes kleinkinderen. Lees het hele interview met Ina in Elisabeth nr. 21.

Tekst: © Elisabeth (Yvonne de Noord)
Beeld: Yvonne Noord

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!