‘Niets doen gaat ons uiteindelijk véél meer kosten’
Tekst: Reinier van den Berg, weerman – foto: Elisabeth Ismail
De mens werkt heel wat af in zijn leven. En het lijkt wel of men het alleen maar drukker krijgt. We spreken tegenwoordig van een 24-uurs-economie. Het levert ongetwijfeld veel op, maar de prijs is ook hoog. Voor mens en milieu.
Mijn werk richt zich tegenwoordig op dat laatste. Met het weer ben ik beroepsmatig nog maar weinig bezig, met de zorg over de schepping des te meer. Rentmeesterschap – dat is waar ik mensen, instellingen, scholen en bedrijven warm voor probeer te krijgen.
Rentmeesterschap in plaats van duurzaamheid? In feite wel, ja. In het woord duurzaamheid horen we het woord duur. In rentmeesterschap herkennen we de klank van rente en rendement. Rentmeesterschap levert veel op. Voor de planeet, voor de schepping dus, maar uiteindelijk ook voor de economie. Zelfs voor de eigen portemonnee.
De transitie naar een samenleving die op schone energie draait, levert werkgelegenheid op. Stel je voor, als zes of zeven miljoen bestaande woningen eerst (beter) moeten worden geïsoleerd en vervolgens van het gas af moeten. Daar zijn heel veel installateurs voor nodig. Die overstap van gas naar bijvoorbeeld elektriciteit kost natuurlijk wel eerst geld. Maar na verloop van jaren verdient die stap zich terug – en uiteindelijk is overstappen goedkoper dan dóórstoken op aardgas in een huis dat matig geïsoleerd is. En het rendement voor het klimaat is positief, want er worden dan minder broeikasgassen uitgestoten.
Het is opmerkelijk dat er toch nog altijd weerstand is tegen de voorgenomen transitie. Dat heeft deels te maken met gevestigde belangen. De gas- en olieproducenten bijvoorbeeld zitten natuurlijk niet te wachten op het versneld uitfaseren van hun producten. Het zou zo maar veel geld en veel werkgelegenheid kunnen kosten in die sectoren. Maar ook de burger toont verzet. Moet dat nou, van het gas af? En wie gaat dat allemaal betalen? Het probleem is dat niets doen (tegen klimaatverandering) ons uiteindelijk véél meer gaat kosten. Dus het is toch echt: handen uit de mouwen en eensgezind werken aan oprecht rentmeesterschap.