fbpx
Home Thema'sGeloven Pelgrim Wim in ’t Hout liep naar Assisi

Pelgrim Wim in ’t Hout liep naar Assisi

'Het loslaten was echt een leermoment'

door Danielle Feddes
Wim in Assisi

Pelgrim Wim in ’t Hout liep in ruim drieënhalve maand een pelgrimage van Kevelaer naar Assisi. ,,Als je daar aankomt en je doel ziet, leeft je hart op.’’

Wim was meer dan 40 jaar PKN- en legerpredikant en geestelijk verzorger bij de politie. Hij maakte vorig jaar nadat hij met emeritaat was gegaan een pelgrimsreis. ,,Een vriend van mij ging op pelgrimage naar Assisi, dat inspireerde mij. Het leek me een mooi overgangsritueel naar een nieuw leven. Verder heb ik wat met Sint Franciscus, dus dit was voor mij ook een spirituele tocht. Mijn derde ‘beweeg’-reden was dat ik wilde reflecteren op mijn levensweg in het verleden en nadenken hoe ik wil verder gaan.”

Keerpunt

Een pelgrimage haalt je weg uit het leven dat je gewend bent en vraagt aanpassing en ontvankelijkheid, ervoer Wim. ,,Ik overnachtte in een klooster in Marienthal en kreeg ineens corona. Ik vond het vervelend dat zij mij daar moesten verzorgen, tot een broeder mij ervan verzekerde dat dat juist hun taak was als franciscanen.

Er kwam ineens een streep door mijn schema

Dat kwam enorm binnen bij mij. Die week was dan ook een keerpunt doordat ik leerde loslaten wat ik allemaal georganiseerd had. Elke dag liep ik 20 kilometer en nu moest ik ineens een streep door mijn schema halen en openstaan voor wat er gebeurde. Dat was echt een leermoment en ook volop pelgrimeren: mijn pelgrimage ging gewoon door, ook al was ik ziek en liep ik niet.”

Bijzondere ontmoetingen

Wim had op zijn pelgrimspad bijzondere en verrassende ontmoetingen. Zo maakte hij rond Allerzielen in Füssen een ommetje naar een begraafplaats. Daar zag hij iemand in uniform staan met een collectebus. ,,Hij bleek een veteraan, net als ik. We hadden in dezelfde tijd in oorlogsgebied gezeten. Hij collecteerde voor het onderhoud van de oorlogsgraven. Deze man had onmiddellijk mijn hart.

Je leert dingen anders zien en duiden.

Op een pelgrimage kom je aan goede gesprekken toe, het is een heel ander leven. Ik heb geleerd om omwegen niet als verloren tijd te zien, maar juist als betekenisvol. Als je je openstelt voor wat je overkomt, kom je dichtbij de essentie van het bestaan uit. Je gaat dingen anders leren zien en duiden. Zelfs als je stilstaat gebeurt er toch van alles.’’

Alles afleggen

De aankomst in Assisi was emotioneel en heel bijzonder. Wim: ,,Assisi groeit onderweg in je. Je hebt al die ervaringen in je, op je harde schijf. Als je daar aankomt en je doel ziet, leeft je hart op. Franciscus van Assisi was iemand die alles heeft afgelegd toen hij zelf ging pelgrimeren. Hij heeft bewust voor armoede gekozen en om de mens te worden die hij was. Ik zeg wel eens: God wordt mens, nu wij nog.

Assisi groeit onderweg in je.

Door zo’n pelgrimsreis leer je aandachtiger te leven. Ik meende dat al te doen, maar doe dat nu nog meer. Assisi werkt nog steeds in mij door.’’

Tekst: Daniëlle Feddes

Beeld: Wim in ’t Hout

Lees ook: het interview met Jan van den Bosch

Dit interview komt uit Elisabeth Magazine No 14-2023. Elisabeth is hét magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen. Een mix van geloofsopbouwende levensverhalen, reportages, columns, meditatieve en informatieve rubrieken, veel gedichten en prachtige fotografie.

Ben je nieuwsgierig geworden? Vul dit formulier in en ontvang 2 nummers van Elisabeth gratis ter kennismaking. Aanbieding geldig t/m 31 augustus 2023.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved