fbpx
Home Interview Pee verzorgt klederdrachten: ‘Elke muts met kant is weer anders’

Pee verzorgt klederdrachten: ‘Elke muts met kant is weer anders’

door Maaike Sloetjes

Pee Hop (75) uit Hierden vermaakt en verzorgt alle klederdrachten van de Verenigde Veluwse Koren. Ze heeft in haar boerderij kasten vol frontjes, kraagjes, mutsen, schorten, rokken, petten en lakense pakken. Zelf zingt  ze als sopraan mee.

Pee Hop kreeg haar taak onverwachts in de schoot geworpen. ,,Een buurvrouw vroeg of ik haar werk wilde overnemen. Dat zou tijdelijk zijn. Nu doe ik het alweer ruim 25 jaar.” De klederdracht van de Verenigde Veluwse Koren is de kerkdracht van de Noordwest-Veluwe. De dracht is – zegt Pee – net als de streek vrij behoudend. ,,De meeste stoffen zijn zwart. Hoewel we ook groene, blauwe en dieprode schorten hebben. Als je goed kijkt, zie je wel dat alle kostuums uniek zijn. Zo is bijvoorbeeld elke muts met kant weer anders.”

Erfgoed
Veel kleding van koorleden blijkt origineel. Zo maakte Pee zelf jarenlang gebruik van de klederdracht die haar schoonmoeder dagelijks tot aan haar overlijden droeg. ,,Het is een stukje van ons cultureel erfgoed”, benadrukt ze. ,,Klederdracht dragen zien we niet als een verkleedpartijtje, maar als iets wat we met eerbied willen doen.”

Trots gevoel
Regelmatig houdt Pee passessies voor koorleden in haar boerderij als een rok, broek of frontje knelt. Ze moet erom lachen. ,,Ik zeg altijd wat gekscherend: ‘De pakken worden kleiner, de koorleden groeien nooit in de breedte.”

Ze vindt het prachtig om iedereen in het Veluws te steken. ,,Het geeft me zo’n trots gevoel als ik honderddertig koorleden netjes in klederdracht in het Concertgebouw van Amsterdam of ergens anders zie staan voor een optreden.”

Zolang ze gezond is, wil de Hierdense haar taak blijven doen. ,,Dit houdt me actief.” Ook het zingen in het koor wil ze zo lang mogelijk volhouden. De liederen doen haar veel. ,,Als ik een christelijke tekst zing, zegt me dat soms nog meer dan een preek.”

Tekst: © Elisabeth (Mariëtte Woudenberg)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved