fbpx
Home Thema'sGeloven ‘Megastal? Op Bijbelse gronden voel ik me er rustig bij’

‘Megastal? Op Bijbelse gronden voel ik me er rustig bij’

door Maaike Sloetjes

Zijn broer verongelukte op 31-jarige leeftijd en zelf kreeg pluimveehouder en kalver- en rundveehandelaar Bert Janssen een hartaanval. In deze moeilijke tijden hield een rotsvast geloof hem letterlijk en figuurlijk op de been. Ook nu er onrust is in de boerensector, vindt hij steun in zijn geloof. ,,Ik kan opstandig en koppig zijn, maar ik vind rust in het weten dat ik afhankelijk ben van wat God mij geeft.”

Heb je last van de onrust in de boerensector en de groeiende maatschappelijke weerstand tegen megastallen?
,,Persoonlijk heb ik er geen last van. Ik zie onze pluimveehouderij als een prima balans tussen een milieuvriendelijke footprint, dierenwelzijn en een goed, prijsgunstig product. Je kunt het mega noemen, maar wat is mega? Op bijbelse gronden voel ik me er rustig bij. Mozes en Abraham hadden ook grote aantallen vee. Het getal op zich zegt niks. Het gaat erom hoe je de dieren verzorgt. Dat is bij grotere bedrijven niet per se slechter. Wat niet wil zeggen dat ik tegen andere manieren ben. Ik gun iedereen zijn plek in de markt. Wel heb ik er moeite mee dat de biologische sector zich in zijn promotie soms mooier presenteert dan het is. Eerlijk zijn, dat is me door mijn moeder met de paplepel ingegoten.”

Wat heb je nog meer van je ouders meegekregen?
,,Voor mijn moeder was de Bijbel van kaft tot kaft de waarheid, en niets anders dan de waarheid. Het geloof werd ons voorgeleefd. Natuurlijk hadden we weleens vragen, maar na de oorlog was het geen tijd van praten, je moest aanpakken.  Mijn vader is in de oorlog als arbeider tewerkgesteld geweest in een strafkamp op het Duitse eiland Helgoland, waar hij verschrikkelijke dingen heeft gezien. Toen mijn oudste broer op 31­jarige leeftijd verongelukte, zei mijn vader tegen zijn weduwe: ‘Regel de dingen goed voor als je weer wilt trouwen.’ Ik dacht: ‘Hoe kun je dat zo zeggen?’ Maar hij had meer meegemaakt en kon verder kijken.”

Heeft het overlijden van je broer je geloof doen wankelen?
,,Mijn geloof heeft nooit gewankeld. Natuurlijk had ik vragen over waarom mijn broer moest overlijden, maar de predikant die de begrafenisdienst leidde, zei: ‘Waarom­vragen hebben we allemaal, maar waar leiden die toe?’ Ik heb het een plek kunnen geven omdat ik weet dat de weg die we gaan, Gods bestuur en beslissing is. Dat geeft mij rust.”

Heb je vaker momenten gehad waarin je de hand van God zag?
,,Vier jaar geleden kreeg ik een hartstilstand terwijl ik de Alpe d’Huez beklom om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Een wielrenner in de buurt bleek beroepsreanimeerder en heeft me gereanimeerd totdat uiteindelijk een arts met een aed en adrenaline arriveerde. In het ziekenhuis werd ik zes dagen in coma gehouden. Terug in Nederland moest ik alles opnieuw leren, zoals lopen. Ik liep daarvóór mee in de Nijmeegse Vierdaagse. Dertig kilometer was niks. Nu kwam ik niet verder dan dertig meter! Ik beschouw het als een wonder dat ik er nog ben en alles weer kan. Het was mijn tijd niet. Kennelijk heb ik nog een opdracht.”

Het hele interview met Bert is te lezen in Elisabeth nr. 9

Tekst: © Elisabeth (Alice Boezelijn)
Beeld: Henrieke van Assen

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved