fbpx
Home Column Paplepelgelovigen

Paplepelgelovigen

door skempenaar

Tekst: ds. Hans van Ark – Missionair predikant van de Protestantse Kerk – Beeld: Henrieke van Assen

 

Gelukkig greep God mij op tijd bij mijn vodden’

Bij veel mensen is het geloof met de paplepel naar binnen gegoten. Ze hebben geen grote bekeringsverhalen. Hun geloof groeide als vanzelf. Zoals je leerde lopen, zo leerde je geloven. Veel mensen hebben niet in één keer besloten: ‘Nú ga ik maar eens geloven.’ Het was er altijd al, ons paplepelgeloof.

Je mag overigens dankbaar zijn als je zo bent opgevoed. Dankbaar aan je ouders, je leerkrachten, aan kerkmensen die vertelden over een hemelse Vader. Over Jezus die het ziet als jij fouten maakt. Die dan niet hard wegloopt, zoals slechte vrienden doen. Hij is de goede vriend, die bij de put gaat zitten waar jij inmiddels in zit. Hij is de Herder die opstaat, opdat wij weer zullen opstaan. Mooi als je zo’n geloof van huis uit hebt meegekregen.

Maar er ligt een gevaar op de loer. De vanzelfsprekendheid waarmee het geloof kwam, kan ook de vanzelfsprekendheid zijn waarmee het geloof weer vertrekt. Het kwam vanzelf, het gaat vanzelf. Je merkt er weinig van. Ik zie het om me heen, al die mensen die stilletjes afhaken. Ach, zeggen ze dan, we hebben er niet zoveel meer mee.
Ik ben zelf eigenlijk ook een paplepelgelovige, geloof en kerk hoorden gewoon bij mijn opvoeding. Ook in mijn leven sloeg die vanzelfsprekendheid weleens toe, dan was ik kritisch op kerk en geloof. Gelukkig greep God mij op tijd bij mijn vodden en zei: ‘Als jij zo kritisch bent, doe er dan zelf iets aan. Zet je talenten in voor mijn koninkrijk.’ Toen ben ik theologie gaan studeren. Ik zag pas achteraf dat dit niet alleen mijn eigen beslissing was, maar dat God daarbij betrokken was.
Ik wens ons allemaal toe dat God ons regelmatig door het jaar heen – maar zeker met Pasen – weer bij de vodden pakt. Elke keer als ons paplepelgeloof net iets te vanzelfsprekend wordt, klinkt de oproep: ‘Doe er zelf iets aan, laat je vanzelfsprekendheid toch gaan, de Heer is waarlijk opgestaan!’

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved