Home Thema'sPastoraat ‘Onze zoon verbiedt het contact met zijn ex-vrouw’

‘Onze zoon verbiedt het contact met zijn ex-vrouw’

door Daniëlle Heerens

Onze zoon wil na twintig jaar helaas scheiden van zijn vrouw. Hij wil dat we alle contact met haar verbreken. Maar wij houden van onze schoondochter en willen haar niet kwijt. Ze hebben geen kinderen, dus via die weg is er geen contact. Wat kunnen we doen?

Dat is nogal wat. Er is in al die jaren een band ontstaan tussen jou en je schoondochter. Nu wil je zoon scheiden – of zij dat ook wil, lees ik niet – en moet je alle contact verbreken. Waarom? Dat wordt me niet duidelijk en dat maakt een goed antwoord moeilijk.

Heeft hij zulke dwingende redenen dat dit echt moet? Dat je met hém de band niet wil verbreken, staat wel vast. Maar de band met deze vrouw moet toch kunnen blijven bestaan, denk ik dan. Schaadt dat hem?

Natuurlijk snap ik de vreemde situatie die ontstaat als je de band aanhoudt. Bij de schoondochter is elk gesprek over haar ex-man, die haar in het gezin gebracht heeft, taboe. En andersom bij je zoon elk gesprek over haar.

Ik vind dat je zoon je duidelijk moet kunnen maken waarom hij dit van je vraagt. Het kan zijn dat zijn reden zo dwingend is dat het je ook beter lijkt te doen wat hij vraagt. Dan rest een openhartig gesprek met zijn ex-vrouw, met als uitkomst: elkaar nooit meer (of heel af en toe) te ontmoeten. Kan hij als reden wellicht alleen wantrouwen noemen over ‘wat zeggen ze waar ik niet bij ben?’ of een onprettig gevoel als je contact houdt? Dan moet je concluderen dat hij het (jou?) niet vertrouwt. Dat kan ik me ook niet voorstellen.

Uiteindelijk is hij natuurlijk wel je kind, dat staat je het naast. Als er toch een band verbroken moet worden, zal het die met je schoondochter moeten zijn. En dan is een liefdevolle en openhartige uitleg aan haar nodig.

Eén ding is wat mij betreft wel zeker: leg je niet meteen neer bij de wens van je zoon. Hij heeft nog wel iets uit te leggen, vind ik. Ik wens je veel liefde en wijsheid.

Tekst: © Elisabeth (Ds. Zegert de Graaf)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!