fbpx
Home Thema'sPastoraat ‘Mijn vrouw wordt gepest’

‘Mijn vrouw wordt gepest’

door Maaike Sloetjes

Mijn vrouw (44) wordt buitengesloten en gepest door twee collega’s, maar wil niet naar haar chef. Ze vindt dat ze als christen hun de andere wang moet toekeren. Intussen slaapt ze slecht en gaat ze gestrest naar het werk. Ik maak me zorgen. Als christen mag je toch voor jezelf opkomen?

“Gepest en buitengesloten worden is een groot kwaad, ondermijnend en kwetsend. Slecht voor de gepeste én voor de pesters zelf. Dat kwaad wordt groter als het maar mag doorgaan. Uw vrouw beroept zich op Jezus’ woord: ‘Als iemand u op de ene wang slaat, keer hem dan ook de andere toe’ (Lucas 6:29). Een tekst waar eeuwenlang christenen over hebben nagedacht. Betekent het dat je, als je een dreun krijgt, wankelend moet opstaan en de andere wang moet toekeren?”

Jezus spreekt het geweten aan
“Laten we kijken hoe Jezus dat zelf toepast. In Johannes 18 wordt verteld dat Jezus een klap krijg – pijnlijk, vernederend. Jezus vraagt rekenschap: ‘Indien Ik iets verkeerds gezegd heb, verklaar dan wat er verkeerd in was; maar indien het goed was, waarom slaat gij Mij dan?’ Jezus laat zich niet verleiden om kwaad te worden of wraak te nemen, maar spreekt het geweten aan van degene die hem sloeg. De oplossing van uw vrouw is: zich terugtrekken. Dat is niet de andere wang toekeren, dat is over je heen laten lopen, het kwaad de kans geven om groter te worden, mensen niet aanspreken op hun verantwoordelijkheid en geweten, slachtoffer worden.”

Bang voor een klap
“De collega’s aanspreken betekent de kans hebben om een volgende klap te krijgen. Misschien is uw vrouw daar bang voor – en dat is voorstelbaar. Toch wijst de Bijbel die weg: als je weet dat iemand wat tegen je heeft, ga je naar hem of haar toe en ga je het gesprek daarover aan. Daarmee geef je diegene de kans om zich te realiseren wat hij doet. Niet uit wraak, maar omdat je hem of haar serieus neemt. Als dat gesprek niet gelukt is, ga je naar je leidinggevende. Niet uit wraak, maar omdat kwaad gestopt moet worden – ter wille van iedereen op de werkvloer (Matteüs 18:15 e.v.).”

Tekst: © Elisabeth (ds. Margriet van der Kooi)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved