fbpx
Home Thema'sGeloven ‘Mijn man wil niet meer samen bijbellezen’

‘Mijn man wil niet meer samen bijbellezen’

door Daniëlle Heerens

Toen de kinderen thuis woonden, lazen we na het avondeten uit de (kinder)bijbel. Nu ze zelfstandig zijn, wil ik dat graag voortzetten, maar mijn man wil dat we apart bijbellezen. Ik zou dat als gemis  ervaren. Hoe vinden we daarin een weg?

Nou, daar moet wel uit te komen zijn, denk ik – als u al zo lang samen bent en tot nu toe de goede gewoonte kon vasthouden om aan tafel uit de Bijbel te lezen. Het gaat dus niet over de zin van het bijbellezen. Die proef ik bij u allebei. Maar meer over ‘het moment waarop’ – en of je dat samen doet of ieder voor zich.

Kijk, het was tijdens de Reformatie een goede gedachte om ook thuis tijd te besteden aan godsdienstoefening, vertrouwd te raken met de Bijbel en samen te bidden, misschien gecombineerd met liederen of gesprekken. En dat op een moment dat je, hoe druk ook, allemaal even samen bent om te eten.

In veel gezinnen kreeg de ‘kinderbijbel’ een plek, of bijvoorbeeld een bijbels dagboek. Terwijl mensen daarnaast vaak hun eigen momenten van ‘stille tijd’ hadden en hebben. Allemaal ontzettend zinvol, noodzakelijk zelfs, in een tijd met volle agenda’s.

Ik kan me voorstellen dat je het in je huwelijk een gemis vindt als de Bijbel niet meer opengaat aan tafel. Is het niet heel waardevol om samen de tijd te nemen voor (bijvoorbeeld) een bijbelboek waaraan je vroeger niet toekwam? Daarover te praten? Om, na zelf het woord gevoerd te hebben, stil te zijn voor Gods Woord?

Misschien is het een optie om het af te wisselen, als de ander zwaarwegende bezwaren heeft. Want wat uw man voorstelt kan natuurlijk, laat dat duidelijk zijn. Het hoeft uw relatie niet te schaden. Maar bekijk nog eens de voordelen van ‘samen lezen’, misschien met een bijbels dagboek. Buit de mogelijkheden uit die vroeger vanwege het drukke gezin ontbraken. Als gelovige mensen die de Bijbel willen openen, komt u er vast uit.

Tekst: © Elisabeth (Ds. Zegert de Graaf)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved