fbpx
Home Column Als je kinderen niet meer naar de kerk gaan…

Als je kinderen niet meer naar de kerk gaan…

door Daniëlle Heerens

Ze was in de tachtig. Zoals dat gaat, kwamen op zondagochtend steevast de (klein)kinderen koffiedrinken.

Even zo steevast begroette ze haar nageslacht met de standaardvraag: ‘Be’j nog noar de karke e’wes van mar’n?’ (Ben je vanmorgen nog naar de kerk geweest?) Een van de kinderen vertelde mij dat hij zo’n hekel kreeg aan die controlevraag, dat hij overwoog zondags niet meer op koffievisite te gaan.

Ik ging bij haar langs. We bespraken hoe rijk je gezegend bent, als je kinderen op bezoek komen. ‘Ja’, zei ze, ‘dat is zo, maar ik maak me wel zorgen: ze gaan steeds minder naar de kerk. Wat heb ik verkeerd gedaan?’ Die vraag stellen veel (groot)ouders zich. Een soort zelfverwijt. ‘We hebben het toch beloofd bij de doop van onze kinderen. Wat hebben we verkeerd gedaan?’

Je hebt niks verkeerd gedaan. Het ging vaak gewoon zoals het ging. Maar wat doe je nú? Dat is de kwestie. Hoe ga je vandaag de dag het gesprek met ze aan? Is dat controlerend (de ga-je-nog-naar-de-kerk-vraag) of vraag je maar niks meer, want daar komt alleen gedoe van?

Houd het dicht bij jezelf. Vraag je kinderen en kleinkinderen eens waarover zij zich zorgen maken in deze wereld, wat zij belangrijk vinden en waarvan ze blij worden. Dan kan het daarna zomaar gebeuren dat je kind of kleinkind jou vraagt: ‘Maar (o)pa of (o)ma, hoe denkt u daar zelf eigenlijk over? Wat vindt u zelf belangrijk? Waar wordt u blij van?’ Dan is daar ineens een kans om iets te delen van je geloof: over rust krijgen, vertrouwen hebben – en dat je van geloven heel blij kunt worden.

Geef Gods Geest de kans om zijn werk te doen met je (klein)kinderen. Draag ze dagelijks op in je gebed. Want als wij God niks vragen, waarom zou God dan iets doen? Enne… die kerk, daar is nog steeds helemaal niks mis mee, maar daar komen ze vanzelf achter. God zal immers zijn eigen werk wel doen.

Tekst: © Elisabeth (Hans van Ark)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved