Mijn fris gepoetste glimlach werd direct minder fris toen ik het las: vrijwel al onze tandpasta’s, verzorgingsproducten en cosmetica bevatten microplastics!
Microplastics
Microplastics zijn piepkleine stukjes plastic die door waterzuiveringsinstallaties heen glippen. Ze stromen – voor zover we ze niet inslikken – via onze wasbakken en doucheputjes naar zee, belanden in het waterleven en uiteindelijk op ons bord. Inmiddels worden overal op aarde microplastics gevonden: op de hoogste bergtop en de diepste oceaanbodem. We zijn met z’n allen deze schitterende schepping aan het plastificeren.
We plamuren onze rimpels dus weg met plastic…
Waarom voegen we die rommel eigenlijk toe aan make-up, shampoos, deodorants, haargels, zonnebrandmiddelen en zelfs babyverzorgingsproducten? De grotere plastic korrels – microbeads – zitten vooral in scrubs en whitener tandpasta’s. Gelukkig zoeken steeds meer fabrikanten daarvoor natuurlijke alternatieven.
De kleinere stukjes – nanoplastics – worden bewust toegevoegd als goedkoop vulmiddel of vanwege de optische effecten: zo dienen nanoplastics in veel dagcrèmes om je huid gladder te laten lijken. We plamuren onze rimpels dus weg met plastic…
‘Beat the microbead’
Ik schrik me wild als ik op internet ontdek hoeveel verzorgingsproducten in ons huis microplastics bevatten. Niet alle merken zijn vermeld, maar er is een gratis app voor je smartphone, waarmee je zelf ingrediëntenlijstjes kunt inscannen. Je ziet dan snel de uitslag, die weer je kunt opslaan voor andere gebruikers.
Gemotiveerd ga ik met de app op stap. Als ik voor de vierde keer in één week potjes, flesjes en tubes scan bij onze voordeeldrogist, zie ik de medewerkers achterdochtig kijken: staat die dame nu alwéér onze spullen te fotograferen? Ondanks mijn plastic dagcrème krijg ik een kop als een biet, maar ach, het is voor een goede zaak.
Thuis kijk ik peinzend naar alle lelijke mooimakers in onze badkamer. Er moet veel vervangen worden. Want ook verpakkingen met kreten als ‘Red de aarde’ en ‘Verklein je ecologische voetafdruk’ blijken soms microplastics te bevatten! De moed zinkt me bijna in de pantoffels. Ik besluit om gewoon met één product te beginnen. Het worden de tandpasta’s.
Niemand wil toch een plastic glimlach?
Download de app: ‘Beat the microbead’. Lees meer informatie op de website van de Plastic Soup Foundation. Of lees dit artikel over duurzaam leven: 13 groene stappen die je direct kunt zetten.
Tekst: © Elisabeth (Petra Butler-de Vries)
Beeld: Pexels (Kampus Production)