fbpx
Home Vragenrubriek ‘Mag je naar een paranormaal genezer?’

‘Mag je naar een paranormaal genezer?’

door Maaike Sloetjes

‘Mijn vriendin zoekt een paranormaal genezer, omdat de reguliere gezondheidszorg niets voor haar kan doen. Ze is christen, maar ziet geen probleem; in haar kerkelijke gemeente is dit geaccepteerd. Moet ik haar waarschuwen?’

Behalve de reguliere gezondheidszorg zijn er alternatieve geneeswijzen. Een deel daarvan werkt met natuurlijke krachten en heet daarom natuurgeneeskunde. Waarom zoekt uw vriendin niet eerst in deze richting, als de reguliere gezondheidszorg onvoldoende baat oplevert?

Bovennatuurlijke krachten
Er zijn ook genezers die met bovennatuurlijke krachten werken. Het woord ‘paranormaal’ duidt al aan dat die krachten het normale te boven gaan. Uw vriendin behoort bij een kerkelijke gemeente. Daar zal ook gebeden worden voor zieken, omdat God machtig is te genezen. Is er in de gemeente met uw vriendin gebeden om genezing?

De Bijbel maakt ons duidelijk dat er ook geestelijke krachten zijn die niet bij God horen, maar bij het rijk van de duisternis. Wat is de bron van de geneeskracht? Als die niet van God afkomstig is, van wie dan wel?

In de loop der jaren heb ik diverse mensen gesproken die gebruikgemaakt hebben van paranormale geneeswijzen. In sommige gevallen was er lichamelijke vooruitgang, maar daarnaast kwamen er negatieve gevolgen, vooral op psychisch en geestelijk gebied. De stemmingen werden steeds somberder, de weerstanden tegen bijbellezen, gebed en kerkgang namen toe. Hoe zou dat komen?

‘Meesters van het universum’
Een mevrouw die ingewijd werd in reiki, kreeg te horen dat ze contact moest leggen met ‘de meesters van het universum’ om haar genezende kracht niet te verliezen. Ze schrok hiervan, omdat ze aanvankelijk dacht dat het om neutrale krachten ging. De Bijbel beschrijft dat er ook duivelse en demonische krachten zijn. Hoe voorkomen we hiermee in aanraking te komen?

Het is begrijpelijk dat mensen op zoek gaan naar andere geneeswijzen wanneer de reguliere geneeskunde niet kan helpen. Daarbij is het van belang de achtergronden van die andere geneeswijzen te onderzoeken. Het gezegde ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ is helaas lang niet altijd waar. Bij paranormale geneeswijzen bestaat het gevaar dat ze lichamelijk baten, maar geestelijk schade veroorzaken. Daarom is het goed om de achtergronden te kennen.

Tekst: © Elisabeth (dr. Mart-Jan Paul)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved