fbpx
Home Thema'sGeloven ‘Ik heb een intense ontmoeting met God gehad’

‘Ik heb een intense ontmoeting met God gehad’

door Maaike Sloetjes

In veel traditionele gemeenten staat de heilige Geest niet zo centraal. Maar de gereformeerde bondsgemeente waaraan dominee Gerrit Vreugdenhil (52) verbonden is, vormt een van de uitzonderingen. De predikant ‘ontdekte’ de Geest in Chili. ,,Wat God doet, komt door de heilige Geest dichtbij. Daarom vind ik Pinksteren een ontzettend belangrijk feest.” Vreugdenhil is predikant in de prachtige Sint-Jan in Gouda.

De predikant groeide op in een gelovig gezin, als oudste zoon met twee jongere zussen. Hij omschrijft zichzelf als een betrouwbaar en stabiel persoon met veel discipline, ook als het gaat om zijn omgang met God. ,,Maar in mijn puberteit heb ik erg geschopt tegen het geloof. Later, rond mijn achttiende, is dat veranderd.”

Nieuwsgierig
Wat hem kenmerkt, is zijn nieuwsgierigheid. Lachend: ,,In mijn jeugd heb ik zo’n beetje álle boeken uit de bibliotheek gelezen. Ik heb alles gelezen over bergsport, klimexpedities, over surfen en over allerlei andere onderwerpen.” De predikant vindt het heerlijk om op mensen af te stappen en met hen te praten. ,,Ik ben geïnteresseerd in mensen: ‘Vertel eens, wat kan ik van je leren?’ Dat is mijn grondhouding.”

Belangrijke keuzes
Twee dingen hebben een rol gespeeld in de keuzes die hij in zijn leven maakte, denkt hij: ,,Het gebed van mijn ouders is heel belangrijk geweest. Daarnaast kreeg ik al jong in onze familie veel mee over zending en evangelisatie, en dat trok me aan.” Toch begon hij eerst aan een studie medische biologie. ,,In mijn studietijd was ik – ook dankzij medestudenten – steeds bewuster bezig met mijn geloof. Toen is er een verlangen gegroeid om theologie te gaan studeren. Ik herinner me nog dat ik in mijn kamer stond, dat ik de gids van mijn universiteit pakte en dat die openviel bij theologie. En ik dacht: ‘Ja, dat is eigenlijk wat ik wil’ en dat ben ik inderdaad gaan doen.”

Glimlachend vervolgt hij: ,,Toen ik bijna klaar was met theologie, kwam de vraag op: ‘Wat nu: dominee in Nederland worden of iets anders? Zending misschien?’ Net op dat moment zag ik een advertentie waarin ze een docent Oude Testament zochten in Chili. Toen ik dat las, dacht ik: ‘Dat gaat over mij!’ Ik heb dit met mijn vrouw besproken en we zagen daarin een roeping van God. We hebben contact gezocht met de zendingsorganisatie en ik ben aangenomen. Ik werd zendingspredikant in Chili en ging er lesgeven op de universiteit. We waren op dat moment zes jaar getrouwd en we hadden een dochtertje van twee jaar.”

Chili
Van 1998 tot 2007 woonde het gezin in Chili en er werden nog twee kinderen geboren. De relatie tussen de predikant en zijn vrouw werd in die tijd heel hecht. ,,Als je voor de zending weggaat, doet dat veel met je relatie. Je ziet soms ook dat dat fout kan gaan. Door omstandigheden die compleet anders zijn, kun je uit elkaar gedreven worden. Ons heeft het juist heel hecht gemaakt. Het was een ontdekkingstocht waarin we samen heel erg gegroeid zijn.” Ze ontdekten in Chili veel over het werk van de Geest. ,,De heilige Geest had daar een plek in de kerk die in onze traditie onderbelicht is gebleven. Achteraf kon ik niet bevroeden dat mijn tijd in Chili zo fundamenteel voor mijn leven zou worden.”

Ontzettend warm
,,Ik geloof dat de heilige Geest altijd wel in mijn leven aanwezig was”, legt de predikant uit, ,,maar de doorbraak – als ik het zo mag zeggen – kwam toch wel in Chili. Twee predikanten vroegen mij: ‘Gerrit, is er voor jou in Nederland weleens met handoplegging gebeden voor vervulling met de heilige Geest?’ Het element bidden met handoplegging was nieuw voor me.”

Tijdens dat gebed gebeurt er eigenlijk naar zijn idee niet veel. Maar ’s nachts blijkt hij niet goed te kunnen slapen. ,,Ik werd een paar keer wakker en had het ontzettend warm. Dus ik ben naar de huiskamer gegaan. Daar heb ik een heel intense ontmoeting met de Here God gehad.”

Wat er die nacht precies gebeurd is, vertelt hij liever in een persoonlijk gesprek. Wel kan hij zeggen dat dit moment zijn verdere leven heeft gekenmerkt. ,,Sinds die tijd merk ik dat de Geest krachtiger in mij werkt. En ik ben me er meer bewust van. Ik heb geleerd om meer naar Hem te luisteren.”

En hij ontdekte nóg iets belangrijks. ,,Dat de heilige Geest een persoon is. Als gelovige heb je een persoon in je wonen die je niet ziet, maar die er wel is. En die spreekt. Het betekent dat er iets van God in mij woont”, vertelt hij enthousiast. ,,De heilige Geest is gekomen om mij te helpen om in Jezus te geloven en om de wil van de Vader te doen. Ik word als gelovige dus niet aan mijn lot overgelaten, de Geest helpt!”

Gerrit Vreugdenhil is getrouwd met Corine en samen hebben ze drie studerende kinderen. Hij is sinds 2014 predikant in de Sint-Jansgemeente in Gouda (Gereformeerde Bond – PKN). Het hele interview met hem staat in Elisabeth 10/11.

Tekst: © Elisabeth (Hanna Smallenbroek)
Beeld: Elisabeth Ismail

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved