fbpx
Home Column ‘Bang voor de operatie’

‘Bang voor de operatie’

door Daniëlle Heerens

Vandaag begeleiden we een kennis naar het ziekenhuis. Het is een patiënt met een verstandelijke beperking. Hij is verschrikkelijk bang voor de operatie. Als we aanbellen, doet hij open en kijkt ons wat wazig aan. Hieraan zien we dat er al goed voor hem gezorgd is. Hij heeft gisteravond en vanmorgen een oxazepam gekregen om een beetje rustig te worden. En dat werkt. Ook is hij al ruim voor zes uur ’s morgens gewekt voor een ontbijtje, want hij moet tot de middag nuchter blijven.

Voor vertrek komt de begeleiding nog even kijken hoe het gaat. In het ziekenhuis zijn ze heel vriendelijk en begripvol en proberen ze hem op zijn gemak te stellen. En precies met de juiste dosis geduld en aandrang krijgen ze de patiënt omgekleed en in bed, op weg naar de operatiekamer.

Over de zorg is veel te doen. Hoelang horen we al niet van de vele vacatures die onvervuld blijven. Te weinig handen aan het bed. De lage lonen. De papierwinkel die dagelijks weggewerkt moet worden zodat er te weinig tijd overblijft voor de patiënt. Dat zijn de negatieve aspecten van de zorg die je vaak hoort in het nieuws. We vonden het tijd om de zorg in het zonnetje te zetten.

Want je kunt het ook anders bekijken. De werkgelegenheid in de zorgsector stijgt tot en met 2022 met zo’n 200.000 mensen! Daarom verstrekt het ministerie meerjarig miljoenen euro’s subsidie. Werkgevers kunnen die subsidie krijgen om eigen personeel te scholen, maar ook voor de instroom en opleiding van nieuw personeel. Juist trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden zijn belangrijk voor de huidige generatie. Gingen eerdere generaties vooral de zorg in om mensen te helpen, tegenwoordig willen jongeren dat nog steeds, maar ze willen daarnaast óók doorgroeikansen hebben.

In deze Week van de Zorg vinden wij het belangrijk om te benadrukken hoe hooggekwalificeerd de zorg in Nederland is. En hoe dankbaar we mogen zijn voor al die professionals die goede zorg willen leveren. In feite zijn ze onbetaalbaar. Laten we ze in ere houden.

Onze patiënt is inmiddels op zaal gearriveerd. Zit met een glunderend gezicht achter een bordje nasi met saté. Hij kon kiezen uit maar liefst vijftien maaltijden! Met zorg bereid.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved