fbpx
Home Interview Hoe ziet de  toekomst van ons land eruit?

Hoe ziet de  toekomst van ons land eruit?

door Maaike Sloetjes

In maart mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. Sjoerd Wielenga ging voor Elisabeth in gesprek met politici van drie christelijke partijen over de vraag: hoe zien Nederland én hun eigen leven er over 25 jaar uit?

CDA – Huidig staatssecretaris economische zaken Mona Keijzer (52): ,,Ik bekijk de toekomst altijd door de ogen van mijn kinderen en eventuele kleinkinderen. Ik wil graag dat zij later kansen krijgen en in een mooi land leven. Daar wil ik nu mijn best voor doen. Als staatssecretaris maak ik beleid over technologische ontwikkelingen. Het feit dat wij dit interview nu thuis via videobellen kunnen doen, is een mooi voorbeeld van een voordeel. En razendsnelle computers kunnen in de toekomst op zoek naar een geschikt medicijn voor een ziekte.

Maar er zijn ook schaduwzijden, bijvoorbeeld aan algoritmes. Ze zorgen ervoor dat je op internet alleen te zien krijgt wat je al wist. Mensen die geïnteresseerd zijn in complottheorieën worden daar iedere keer weer in bevestigd, als ze dingen zoeken op internet. Algoritmes dalen niet neer vanuit de hemel, maar worden gemaakt door mensen met hun meningen en vooroordelen. Ik wil nú de maatregelen nemen, zodat we over twintig jaar kunnen zeggen dat technologie ons het goede heeft gebracht, maar dat we grenzen hebben gesteld aan de negatieve kanten daarvan.”

Open raam
De vraag is of Keijzer – die tweemaal tevergeefs een gooi deed naar het lijsttrekkerschap van het CDA – over 25 jaar inmiddels oud-premier is. Lachend: ,,Ik sluit nooit iets uit. In mijn loopbaan zie ik altijd wel wat er komt. Als ergens een deur dichtgaat, opent God weer een raam. Het geloof is voor mij, als katholiek, de bodem waarop ik sta. Ik ben het ook eens met de paus die in een encycliek stelt dat bij bedrijven het maken van winst als hoogste goed moet veranderen. De zeggenschap van het bedrijf moet meer bij het personeel komen te liggen.” Keijzer ziet in haar eigen gemeente Edam-Volendam hoe er vanuit de kerken in coronatijd naar eenzamen wordt omgezien. ,,Niet alleen bezig zijn met jezelf, maar ook met de ander is de essentie van mens-zijn.”

Lees in Elisabeth nr. 1 het hele artikel met interviews met SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en fractievoorzitter van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers.

Tekst: © Elisabeth (Sjoerd Wielenga)
Beeld: Unsplash (Benjamin Davies)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved