fbpx
Home Thema'sBemoediging Help een ander na verlies: 10 inspirerende adviezen

Help een ander na verlies: 10 inspirerende adviezen

door Maaike Sloetjes

,,Ik wist niet dat verlies en eenzaamheid lichamelijk pijn kunnen doen”, zegt Marjolein (49). Vijf jaar geleden strandde haar huwelijk. Ze worstelt nog altijd met de gevolgen. Bijvoorbeeld als haar kinderen bij haar ex-man en diens vriendin zijn. ,,Je gezinsleven gaat elders door met een vreemde, terwijl jij alleen op de bank zit.” Verdergaan na verlies, hoe doe je dat? Wat zijn je valkuilen en hoe kunnen anderen je helpen?

In Elisabeth nr. 19 staat een uitgebreid achtergrondartikel over hoe je weer leert leven na verlies. Lees het hele artikel in Elisabeth en lees hier nog 10 inspirerende adviezen over hoe je een ander kunt helpen.

  1. ‘Eerst en vooral moet je luisteren. En daarna moet je luisteren. En als je dat hebt gedaan, probeer dan nog eens te luisteren’, schrijft psycholoog en rouwdeskundige Manu Keirse.
  2. Probeer de pijn en het verdriet van de ander niet weg te nemen, is het advies van Anne Westerduin. Zelfs niet door te wijzen op al het goede dat er nog is. ‘Door alle goedbedoelde opmerkingen voel je je niet getroost, of maar voor even, want het is dan net of je geen verdriet mag hebben.’
  3. Als iemand kwaad of geïrriteerd reageert, neem het dan niet persoonlijk op, maar weet dat onder die emoties verdriet ligt. Erken dat de emoties er mogen zijn.
  4. Dring geen hulp op, maar vraag waar de ánder behoefte aan heeft. Dat kan van alles zijn, de ene keer praten, de andere keer afleiding zoeken.
  5. Maak regelmatig contact door bijvoorbeeld een appje, e-mail, kaart of (als de ander dat wil) bezoekje.
  6. Help met moeilijke dingen (zoals het uitzoeken van spullen van een overledene), en geef ook andere gewenste praktische hulp, zoals op de kinderen passen, boodschappen doen, wat strijk wegwerken, helpen in de tuin.
  7. Geef iemand die met verlies kampt warmte en genegenheid. En ook gelegenheid tot ontspanning: nodig iemand uit voor een uitje of wandeling. Ook als diegene er nog niet aan toe is, wordt je aanbod toch gewaardeerd..
  8. Denk aan belangrijke data ((verjaar-, trouw- en sterfdagen, of de datum van een operatie of ziekenhuiscontrole).
  9. Hou, in geval van overlijden, de herinnering aan de overledene levend.
  10. Geef alle ruimte voor verdriet.

Bronnen: boeken van Manu Keirse, Petra Ferwerda en Anne Westerduin

Tekst: © Elisabeth (Petra Butler)
Beeld: Unsplash (Imani Bahati)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved