fbpx
Home Interview Helene Wieringa: ‘Ik sliep bijna niet meer en had veel paniekaanvallen’

Helene Wieringa: ‘Ik sliep bijna niet meer en had veel paniekaanvallen’

door Maaike Sloetjes

,,Kunstenaar worden? Daar zit geen brood in!” kreeg Helene Wieringa (50) al op jonge leeftijd te horen. Maar het tekenpotlood heeft ze nooit weggelegd. Nu is ze beeldend coach en geeft wel een heel bijzondere cursus: autobiografisch tekenen.

Helene is haar hele leven al creatief. Ze knutselde en tekende van jongs af aan. Omdat een kunstopleiding er niet in zat – te weinig steun daarvoor – ging ze naar de pabo, waar ze het prima naar haar zin had. ,,Vooral de creatieve vakken waren fijn!”

Vertel eens iets over je verleden?
,,Op de studentenvereniging ontmoette ik mijn man Harm Jan. Na de studie wilden we graag naar het buitenland, dat werd Brazilië. Eenmaal terug in Nederland werkte ik bij enkele basisscholen, waarna we drie kinderen kregen. Na de tweede kreeg ik een postpartumdepressie, dat was niet gemakkelijk. Ik sliep bijna niet meer en had veel paniekaanvallen. Daarvoor was ik een blij, stabiel persoon en nu gebeurde dit! Maar het leerde me dat ik een zwak mens kon zijn. Ik kon me vanaf die tijd beter inleven in mensen die het moeilijk hebben.”

Hoe ben je beeldend coach geworden?
,,Ik werd in de kerk gevraagd voor het geven van een workshop. Dat deed me goed. Ik startte Atelier Hupsakee voor kinderfeestjes en creatieve workshops. Het viel me op dat mensen gemakkelijk praten en over hun leven vertellen, terwijl ze met hun handen bezig zijn. ‘Zou ik daar nog meer mee kunnen?’ dacht ik. Ik wilde graag met mensen omgaan en ze verder helpen, het liefst op een creatieve manier. Tijdens de opleiding ‘Genezend tekenen’ leerde ik hoe je door te tekenen je gevoelens en emoties kunt herkennen en uiten.”

Wat is autobiografisch tekenen?
,,Dan teken of schilder je over je eigen leven. Te beginnen met jezelf in de baarmoeder, je geboorte, de peuter- en kleuterleeftijd, de eerste schooldag tot en met het ouder worden. Zo’n tekening geeft inzicht in de dingen die uit het onderbewuste naar boven komen. Teken je jezelf groot of klein, en in bepaalde kleuren? Het is veelzeggend. Door mijn opleiding kan ik mensen bewust maken van de betekenissen die in hun tekeningen liggen. Ik ben voorzichtig, ik wil niet te veel interpreteren. Als iets voor iemand belangrijk is om uit te werken, dan kan dat opnieuw met een tekening. Het is prachtig om te zien wat daaruit voortkomt en wat mensen eraan hebben!”

Het hele interview met Helene Wieringa lees je in Elisabeth nr. 15.

Tekst: © Elisabeth (Ineke Zuidhof)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved