fbpx
Home Thema'sLeven Goede voornemens

Goede voornemens

Hoe houd je ze vol?

door Danielle Feddes
goede voornemens: meer bewegen

Nog een paar dagen en het jaar 2022 loopt ten einde. Aan het eind van een jaar maken we doorgaans de balans op: wat heeft dit jaar gebracht en wat hoop ik voor volgend jaar? Wat zal het nieuwe jaar mij brengen?

Het eind van het jaar is ook altijd hét moment om plannen te maken voor het nieuwe jaar. Voor een deel vult zich dat vanzelf door de bezigheden die je al hebt. Maar ongetwijfeld heb je ook nieuwe plannen voor volgend jaar.

Een nieuw begin, nieuwe plannen, nieuwe hoop!

Veel mensen maken aan het begin van het nieuwe jaar goede voornemens. Stoppen met roken en afvallen staan daarbij stipt bovenaan, met meer sporten en bewegen op een goede derde plaats. Andere populaire goede voornemens zijn: minder eten en minder alcohol drinken, je minder druk maken om dingen en geld sparen.

Veel christenen nemen zich elk jaar voor om meer in de Bijbel te lezen en vaker te bidden. Bijbelse dagboeken en gebedenboeken kunnen je daarbij helpen en zijn rond deze tijd dan ook altijd erg in trek.

Iets nieuws leren

Denk je er over om iets nieuws te leren? Dat is een heel mooi voornemen! En het hoeft niet altijd veel te kosten. Veel dingen zijn zelfs gratis. Denk eens aan een gratis online cursus, die zijn er te over. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van de Sociaal-Economische Raad (SER).

goede voornemens: meer bewegengoede voornemens: hardlopen

Of begin met bewegen. Dat hoeft niet altijd in een sportzaal. Wat dacht je van wandelen, fietsen, kanoën of hardlopen? Dat kun je elk moment dat het jou uitkomt doen. En het kost je niets. Of sluit je aan bij een wandel- of hardloopgroep. Kijk op internet of er in je omgeving een Start to Run groep is.

De voordelen van nieuwe dingen doen

Wist je dat het leren van nieuwe dingen heel veel voordelen heeft? Het is niet alleen leuk en spannend, maar het maakt je ook dapper.

Zo geeft het leren van iets nieuws een flinke boost aan je zelfvertrouwen. Ook krijg je er nieuwe energie van. En, ook niet verkeerd, het houdt de sleur buiten de deur!

Hoe houd je het vol?

Helaas sneuvelen de meeste goede voornemens al in de eerste week van januari. Dat komt doordat het aanleren van elke nieuwe gewoonte gewoon heel erg lastig is. Ons brein kiest liefst de weg van de minste weerstand. Dus gaan we door met het oude gedrag.

Tips om jouw goede voornemens dit jaar wél vol te houden:

1)Maak een plan. Zet in je agenda dat je hieraan gaat werken.

2)Stel doelen. Werk bijvoorbeeld naar een streefdatum toe.

3)Maak je doelen realistisch en behapbaar: neem kleine stapjes (babysteps).

4)Licht je omgeving in en vraag om steun als het niet meteen lukt.

5)Ken je mensen die hetzelfde streven hebben? Doe het samen, dat is zoveel leuker!

6)Houd het leuk voor jezelf. Stel je doelen bij als ze niet haalbaar blijken.

7)Falen mag. Je kunt elke dag opnieuw beginnen!

Werk vanuit je hart

Tot slot, het allerbelangrijkste: Doe het vanuit je passie. Is dit wat jij echt wilt? Als je iets moet, houd je het vaak niet vol, maar als je iets echt wilt en je gaat vanuit je hart aan de slag, dan is het een ander verhaal.

En dan het aller allerbelangrijkste: Leg je plannen en wensen aan God voor. Hij weet wat er in jouw hart is en waar jij warm voor loopt. Betrek Hem bij al je plannen en vraag Hem om wijsheid en kracht. Hij is je goede Vader Die jou wil helpen en je de weg wijst.

Leestip: Psalm 20:5 en Psalm 32:8.

Tekst: Daniëlle Feddes

Beeld: Unsplash, Pexels

Lees ook: Vriendschap gezocht: hoe maak je nieuwe vrienden?

Ken je ons magazine al? Elisabeth is een tijdschrift dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Elisabeth verschijnt 23x per jaar en staat boordevol prachtige interviews, rake columns, ontroerende gedichten en schitterende natuurfoto’s. Nog op zoek naar een goed voornemen? Neem een abonnement!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved