fbpx
Home Thema'sGezondheid Dwars door de pijn: recht uit het hart

Dwars door de pijn: recht uit het hart

Elisabeth Recenseert

door Caroline de Vente
Dwars door de pijn

In ‘Elisabeth recenseert’ lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: ‘Dwars door de pijn’ van Dineke van Kooten.

Over ‘Dwars door de pijn’

Tijdens haar zwangerschap werd Dineke van Kooten ziek. Ze kreeg te horen dat ze nooit meer beter zou worden. Na veertien jaren van ziekte, gekluisterd aan rolstoel en bed, werd ze als door een wonder in de kapel van een klooster genezen. In ‘Dwars door de pijn’ vertelt ze haar verhaal over langdurig ziek zijn, over de strijd met God, over de positieve kentering in haar zelfbeeld dankzij Gods liefde en over het wonder van herstel. Ze laat zien welke dilemma’s het leven met ziekte met zich meebrengt en ze deelt belangrijke lessen die ze heeft geleerd.

Even voorstellen: onze recensenten

Willy: “Ik ben een vrouw van 66 jaar, alleenstaand, gescheiden, die de diepste diepten in haar leven heeft meegemaakt, alsmede de hoogste hoogten, onder de bezielende leiding van Jezus Christus.”

Liesbeth: “Ik ben in 1976 getrouwd met Bob. Samen kregen wij 3 kinderen: 2 jongens en 1 meisje. Ik heb als ziekenverzorgster in Sola Gratia gewerkt tot 2013. Nu geniet ik van mijn pensioen en werk ik als vrijwilligster in de bibliotheek. Wij hebben elke donderdagmiddag een groep mensen uit het buitenland waar we de Nederlandse taal mee oefenen.”

Wat is je eerste indruk van het boek?

Willy: “Goed.”
Liesbeth: “Mooie vormgeving. Ik had zelf voor wat sprekende kleuren gekozen.”

Wat vind je van de verhaallijn?

Liesbeth: “In 17 boeiende hoofdstukken wordt weergegeven hoe een gezonde jonge vrouw van 29 opeens tijdens een zwangerschap en bevalling invalide wordt. En dan plotsklaps na 14 lange en moeilijke jaren blijvend wordt genezen.”

Wat is je verwachting van het boek en maakt het je verwachtingen waar?

Willy: “Inzicht in bepaalde levensprocessen. Het boek maakte mijn verwachting meer dan waar. Het is echt een boek vanuit het hart geschreven. Een boek zo boeiend, dat ik het steeds maar weer met moeite even aan de kant kon leggen…”

Liesbeth: “Ik hoop meer inzicht te krijgen hoe het is om eerst jarenlang ziek te zijn geweest plotseling genezen te worden. Dit leerzame boek heeft mijn verwachting zeker waargemaakt. Je zou het iedereen wel gunnen om zo plotseling na zoveel jaar te worden genezen.”

Wat valt je inhoudelijk op aan het boek?

Willly: “Dineke haar directe, openhartige en eerlijke schrijfstijl.”
Liesbeth: “Dat ze van uit een groot Godsvertrouwen dit boek heeft kunnen schrijven.”

Typeer het boek in drie woorden:

Willy: “Bijzonder mooi boek.”
Liesbeth: “Moedig, troostrijk, godsvertrouwen.”

Wat spreekt je aan in het boek?

Willy: “Ontzettend knap hoe Dineke haar schrijnende situatie weet weer te geven en hoe ze met de hele situatie is omgegaan, met name naar haar dochter toe. Diep respect. Alsmede haar gevoelens op uitstekende, openhartige en eerlijke wijze heeft weten weer te geven. Blijkbaar is lijden onontkoombaar om te groeien als mens.”

Liesbeth: “Haar eerlijke verhaal en de prachtige gedichten erbij.”

Wat vind je van de leesbaarheid?

Willy: “Prima.”
Liesbeth: “Het is goed en duidelijk geschreven, recht uit het hart. Het boek is gedrukt met goede, duidelijke letters.”

Heb je tot slot nog toevoegingen?

Liesbeth: “Ik vond het een mooi en verhelderend boek. Dankjewel voor het toesturen!”

Willy: “Zo duidelijk en zichtbaar hoe de vroegere gezinssituatie in het verdere leven een rol blijft spelen en het aan onszelf is om ons daaraan te ontworstelen om te worden wie we werkelijk zijn…Een geliefd kind van God.”

Dwars door de pijn, Dineke van Kooten (Ark Media, januari 2022)
Paperback | 9789033802706 | 256 pagina’s | Bestel nu

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved