fbpx
Home Thema'sLeven Durf te gaan!

Durf te gaan!

Elisabeth recenseert

door Danielle Feddes
Durf te gaan

In Elisabeth recenseert lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: Durf te gaan! Leven met hooggevoeligheid als talent, van Marion Lutke.

Over: Durf te gaan! Leven met hooggevoeligheid als talent

Wat betekent het dat God sommige mensen heeft geschapen met hooggevoeligheid? Hoe kun je het niet als een last maar juist als een talent leren zien? Niet minder dan 15 tot 20% van de mensen is hooggevoelig. Deze mensen zijn gevoelig voor prikkels en beleven de wereld heel intens.

Er zijn al veel boeken geschreven over hooggevoeligheid en HSP, maar dit is het eerste christelijke boek over dit onderwerp. Ook in dit deel van de Sestra verwerkboeken lees je weer veel praktische vragen, bemoedigingen en tips, zodat het je echt verder helpt.

Auteur:

Marion Lutke

Uitgeverij:

Sestra

Prijs:

€ 17,99

Eerste indruk/vormgeving:

Duidelijk, compact en overzichtelijk. Mooie opmaak met uitnodigende en herkenbare citaten aan het begin van elk hoofdstuk. Het is een werkboek, dus naast informatie en praktische tips staan er ook vragen en opdrachten in om zelf mee aan de slag te gaan.

Verhaallijn:

Marion neemt je in tien hoofdstukken aan de hand van allerlei aspecten waar hooggevoelige mensen mee te maken krijgen, mee om samen met jou in dit boek te ontdekken wat hooggevoeligheid – ook wel ‘hoogsensitiviteit’ genoemd, precies is. Zelf was het voor haar een lange en moeizame zoektocht om te ontdekken hoe ze hier goed mee om kon gaan. Want hooggevoelige mensen ervaren meer prikkels – ze beleven alles veel intenser – dan anderen en lopen dus eerder tegen grenzen aan. Marion laat zien zien wat er voor iemand die hooggevoelig is nodig is om op een goede manier voor zichzelf te zorgen, zodat je kunt leven als de persoon die je bent en zoals God je bedoeld heeft. Ze benadert hooggevoeligheid duidelijk als een talent van God, wat je mag gebruiken om te worden tot de persoon zoals God je bedoeld heeft.

Een fragment uit het boek:

Mensen in mijn omgeving zeggen dat ik hooggevoelig ben, maar dat geloof ik niet.
Mensen die ik ken en hooggevoelig zijn, hebben veel rust nodig en zijn introvert. Ik
houd er juist van om uitdagingen aan te gaan en veel mensen te ontmoeten.’ Een
veelgehoorde opmerking van mijn hooggevoelige cliënten.

 

Nadat ik enkele jaren geleden mijn coachpraktijk begon,

werd hooggevoeligheid al snel een van mijn specialismen. Dit komt doordat ik het zelf ook ben,
iets waar ik in dit hoofdstuk en ook verder in dit boek het nodige over zal vertellen.

Dat ik het ook ben, zorgt ervoor dat ik anderen die het hebben begrijp en
ik hen goed kan begeleiden en helpen om te gaan met hun hooggevoeligheid.
Hooggevoeligheid is een mooie karaktereigenschap en extra kwaliteit die we
van God hebben gekregen. Toch lopen veel mensen in hun dagelijks leven
aan tegen de moeiten die hooggevoeligheid met zich meebrengt en worden
ze geconfronteerd met moeilijke dingen, waarvan niemand hun heeft verteld
hoe ze ermee kunnen omgaan. Veel van die dingen hebben te maken met een
teveel aan prikkels, andere met contact met anderen.

 

Dit zijn een paar van de opmerkingen die mijn cliënten veel maken:
• ‘Ik kan niet goed tegen fel licht, harde geluiden of sterke geuren.’
• ‘Ik vind het lastig om spontaan een ‘gezellig praatje’ met iemand te maken.’
• ‘Ik voel vaak sociaal ongemak.’
• ‘Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid.’
• ‘Ik wil vaak van alles doen, maar opeens is het me dan te veel.’
• ‘Ik vind het moeilijk om mijn grenzen aan te geven.’
• ‘Ik zit vaak in mijn hoofd, omdat ik anders te veel voel. Ik probeer dan
dingen verstandelijk te benaderen en op te lossen, zonder dat ik voel wat dat
voor me betekent.’
• ‘Ik lijk vaak de enige die aanvoelt wat iemand nodig heeft en ervaar dan de
verplichting die ander te helpen.’
Herken jij jezelf in een of meer van deze opmerkingen? Dan is de kans groot
dat je hooggevoelig bent

Leesbaarheid:

Heel goed en met een mooie opbouw. In eenvoudige en toegankelijke taal geschreven en met praktische en herkenbare voorbeelden uit het leven van Marion zelf of uit het leven van haar cliënten.

Dit is mijn verwachting van het boek:

Ik verwacht meer te leren over wat hoogsensitiviteit precies is. Ook hoop ik erachter te komen of ik misschien zelf ook hoogsensitief ben.

Maakt dit boek die verwachting waar? Waarom wel of niet?

In dit boek lees je meer over wat hoogsensitiviteit is en sommigen zullen zich misschien na het lezen van dit boek afvragen of ze dit ook zijn. Ik vroeg het mezelf ook af, zeker nadat een van mijn familieleden na dit boek gelezen te hebben zei: oh, maar dat ben ik ook!

Voor mij is de vraag of ik hoogsensitief ben met het lezen van dit boek nog niet helemaal beantwoord. De dingen die Marion noemt als kenmerken voor mensen die hoogsensitief zijn, zijn voor mij ‘normale’ dingen, waarvan ik denk: maar dat hebben toch wel meer mensen? Bijvoorbeeld dat je niet van harde geluiden houdt, of gevoelig bent voor sfeer, of dat je als kind ‘gevoelig’ was, dat je een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebt, en dat je altijd diep over dingen nadenkt. Dat is toch heel gewoon, denk ik dan. Of dat betekent dat ik ook hoogsensitief ben, of juist niet, daar ben ik nog niet helemaal uit.

Ik denk dus dat er voor sommige lezers meer onderzoek (boeken, een coach) nodig is om erachter te komen of je het bent. Maar voor mensen die van zichzelf al weten dat ze hoogsensitief zijn, lijkt dit me een heel geschikt boek om te leren hoe je hiermee om kunt gaan. En ook voor mensen die in hun omgeving mensen kennen met HSP: je kind, je partner, vrienden, etc. is het een interessant boek om te lezen.

Dit valt me op aan het boek:

Het is eenvoudig en vlot geschreven en vormgegeven. Marion behandelt de belangrijkste issues waar mensen die hooggevoelig zijn tegenaan lopen, én ze vertelt ook hoe je hier goed mee om kunt gaan. Dingen als nee leren zeggen, regelmatig ontspanning inbouwen en je grenzen leren kennen (én bewaken), maar ook hoe je jezelf in een drukke omgeving als het ware kunt afsluiten, zodat je niet overprikkeld raakt. Kortom: helder en praktisch!

Dit spreekt me aan in het boek:

Het boek leest als een trein. In korte tijd leer je meer over hooggevoeligheid. Zo wijdt Marion een heel hoofdstuk aan ‘Het hoogsensitieve brein’ (hoofdstuk 3), en gaat ze in op de wetenschappelijke onderbouwing voor hooggevoeligheid. Wetenschappelijk is bijvoorbeeld aangetoond dat er bij alle hoogsensitieve mensen sprake is van een dieper doordenken.

Nog iets: Op pagina 96 (over ontspanning opbouwen in je leven) zegt Marion:  ‘We zijn vaak zo bezig met ‘doen’, dat we vergeten te ‘zijn’, terwijl God – de grote Ik ben – ons heeft geschapen naar Zijn beeld, wat betekent dat we vooral mogen zijn.’ Ze maakt hier een prachtige koppeling naar God als de ‘Ik ben’, en dat wij dus ook gewoon mogen ‘zijn’, heel mooi.

Dit spreekt me minder aan:

Het boek is heel praktisch, maar het had van mij wel iets uitgebreider gemogen, met meer voorbeelden. Marion stipt wel de belangrijkste dingen aan, maar het gaat nergens heel diep. Maar dat is ook niet de opzet van dit boek.

Typeer het boek in 3 woorden:

Hoogsensitief – talent – coaching

Dit wil ik verder nog kwijt:

Er staat één review in het boek, van een collega-vriendin die ook HSP heeft. Het zou leuk zijn als er meer reviews worden opgenomen in het boek, zodat je ook van anderen hoort hoe ze dit boek ervaren. Verder raad ik dit boek zeker aan voor mensen die meer over dit onderwerp vanuit een christelijke visie willen lezen.

Tekst: Daniëlle Feddes

Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.

Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved