Home Column ‘Dood, ik moet er niets van hebben’

‘Dood, ik moet er niets van hebben’

door Daniëlle Heerens

Laatst stierf een vriend. Nog betrekkelijk jong, 63 jaar. Bij het condoleren omhelsde ik zijn zoon en betuigde mijn medeleven. Hij zei: ‘Tja, de dood hoort nu eenmaal bij het leven, hè?’ Ik schudde mijn hoofd: ‘De dood is het juist tegenovergestelde van het leven. Daarom vinden we een overlijden ook zo moeilijk.’ Maar de zoon antwoordde: ‘Dat de dood bij het leven hoort, is de enige manier waarop ik het overlijden van mijn vader kan accepteren.’

Nou was dit bepaald geen moment voor een discussie, maar het zette me later wel aan het denken. ‘De dood hoort bij het leven’: persoonlijk vind ik het een ‘dooddoener’ – om maar even in het jargon te blijven – waar ik niets mee kan. De dood wordt in de Bijbel ‘de laatste vijand’ genoemd. En zo zie ik het ook.

Als we gezond zijn en goed in ons vel zitten, hangen we aan het leven en zien we op tegen de dood. We willen er het liefst zo min mogelijk over praten. Uit een dood mens, hoe mooi hij er ook bij ligt, is het leven geweken en zijn persoonlijkheid is weg. De dood van een geliefde is een definitief afscheid hier op aarde en er volgt een verschrikkelijk gemis. Dood, ik moet er niets van hebben.

En toch… voor deze jongen hielp het simpele feit dat we allemáál eens sterven – de een eerder, de ander later – bij de verwerking. De dood als onvermijdelijkheid in ieders leven.

Dus geen vijand? Als ik 1 Korintiërs 15 nog eens goed lees, dan staat er dat deze vijand onttroond wordt. De dood wordt tenietgedaan. De dood is ‘opgeslokt en overwonnen’ door Jezus. Daardoor wordt een aards lichaam gezaaid (in het graf), maar een geestelijk lichaam wordt opgewekt. Hoe dat kan, is onbegrijpelijk. Het wordt niet voor niets een geheim genoemd. Maar het gebeurt met schittering en kracht (1 Korintiërs 15:43). Een over-Meester-de vijand dus. Daar kan ik mee leven.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!