Home Column ‘Gum mij maar uit’

‘Gum mij maar uit’

door Daniëlle Heerens

‘Gum mij maar uit’, zei de man tegen me. ‘Mijn leven is zinloos.’ Hij was zijn baan kwijt, en inmiddels ook zijn vrouw. Zijn eigenwaarde was tot het nulpunt gedaald. Toen vertelde ik hem het verhaal van die Afrikaanse jongen.

De jongen is twaalf jaar, als zijn vader tegen hem zegt: ‘Je moet nu bewijzen dat je een man bent. Het is de gewoonte in ons dorp dat jongens van twaalf een nacht geblinddoekt in het oerwoud doorbrengen. Doorsta je die proef, dan mag je met de andere mannen mee op jacht. Faal je, dan blijf je voor altijd achter bij de vrouwen en de kinderen in het dorp.’

Zo gaan vader en zoon het bos in. De ademhaling van de jongen is gejaagd, hij is bang. Na een uur lopen zegt vader: ‘Hier is het, je kunt nog terug.’ ‘Nee’, antwoordt de jongen, ‘ik blijf.’ Zijn vader blinddoekt hem en zet hem op een boomstam. ‘Hou je taai’, zegt de vader, ‘en denk erom, je mag niet slapen.’

Dan is er alleen nog het geluid van het bos. Een aap krijst, het bladerdak ritselt. Een vlieg landt op zijn neus, in de verte blaft een hond, de nacht doet zijn intrede. Zijn mond voelt droog. Zijn spieren zijn gespannen. Dikke bosmieren zoeken via zijn been een weg naar boven. Af en toe zakt hij weg. Pas als de zon goed opkomt, werpt de jongen zijn blinddoek af en kijkt hij rond of iemand gezien heeft dat hij sliep.

Als hij zich omdraait, ziet hij tot zijn verrassing… zijn vader zitten, twintig meter bij hem vandaan. De hele nacht zat zijn vader daar om te zorgen dat zijn kind niets zou overkomen. Zo moeten aardse vaders zijn. Zo zal God zeker zijn. Hij zit veel dichterbij dan wij denken, om te zorgen voor zijn kinderen.

Gum mij maar uit, wat stel ik nou voor met mijn onzekerheid? Denk aan de Afrikaanse jongen en zijn vader. Want God is veel dichterbij dan wij denken.

Tekst: © Elisabeth (Hans van Ark)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!