Home Column De uitslag: Elisabeth enkel of dubbel?

De uitslag: Elisabeth enkel of dubbel?

door Maaike Sloetjes

Als Elisabeth-lezer heb je in 2020 twee dubbelnummers ontvangen, het pinkster- en het jubileumnummer. Deze extra dikke nummers hebben we uitgebracht om te testen waar de voorkeur van onze lezers naar uitgaat: maandelijks een dubbelnummer of iedere twee weken een ‘enkel’ nummer. We hebben online en in het magazine een enquête geplaatst om de meningen te peilen.

Allereerst waren we verrast over de vele inzendingen: bijna negenhonderd! Dat is representatief genoeg. Wat willen de lezers? Tja, dáár werden we eerlijk gezegd niet veel wijzer van. Want een kleine helft wil het liefst het vertrouwde dunnere nummer. En de andere – iets grotere – helft heeft een voorkeur voor dubbelnummers.

De argumenten konden we bijna tegen elkaar wegstrepen. De voorstanders van een dubbelnummer schreven bijvoorbeeld: ‘Dan heb je in één keer lekker veel te lezen, een echt magazine-gevoel.’ Tegenstanders zeiden: ‘Dan heb je te véél te lezen.’ De ene helft schreef ook: ‘Met een dubbelnummer heb je heerlijk lang de tijd voordat er weer een nieuw nummer verschijnt.’ De andere helft vond: ‘Nee, ik moet dan veel te lang wachten op de volgende Elisabeth.’ Ook over andere aspecten waren onze lezers het roerend met elkaar oneens.

Dus moest de redactie het salomonsoordeel vellen. En dat hebben we gedaan. We houden het voorlopig bij de dunnere nummers om de twee weken. Vier redenen waren doorslaggevend.

  1. Met 23 in plaats van twaalf magazines per jaar kunnen we méér thema’s behandelen. (Citaat: ‘Als het thema me minder aanspreekt, komt er al gauw een nieuw nummer.’)
  2. Er zit niet zo’n groot ‘gat’ tussen de nummers, ook al bieden we natuurlijk online veel extra’s, maar niet alle lezers weten elisabethmagazine.nl nog te vinden. Tip: ga daar ook eens kijken.
  3. Een dunner blad is gemakkelijker te hanteren (‘Ik lees het altijd in bed en zo’n dik nummer is onhandig zwaar.’)
  4. Dubbelnummers met Pasen, Kerst en in de zomer zouden extra papier en dus een duurder abonnement betekenen, en dat voorkomen we liever. (‘Elke keer weer een feest de EB uit mijn brievenbus te halen!’ En: ‘Ik lees het al 41 jaar en het blijft actueel.’ Of: ‘Een waardevol blad, ga zo door!’)

Alle respondenten danken we van harte voor hun medewerking. En we zijn bijzonder blij met de tips en de vele loftuitingen. Dus… we gaan zo door!

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)
Beeld: Carla Manten

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!