Home Interview De coronazondag van Petra Butler: ‘We houden rust en tanken bij’

De coronazondag van Petra Butler: ‘We houden rust en tanken bij’

door Maaike Sloetjes

Columnist Petra Butler ging voor corona naar verschillende kerkgemeenten en dat doet ze ‘online’ nog steeds. Vijf vragen aan Petra over haar ‘coronazondag’.

 1. Hoe vierde je voor corona de zondag?
  “Dat varieerde per zondag. Onze zonen van begin twintig vinden het interessant om verschillende kerken te verkennen, dus dat is wat we deden. Zo maakten we kennis met verschillende delen van kerkelijk Nederland en zagen we dat Gods gemeente dwars door kerkmuren heen gaat.”
 2. Wat vond je op zo’n zondag in de kerk?
  “Het belangrijkste in kerken en gemeenten is voor mij is dat Jezus centraal staat als Gods Zoon en onze Verlosser. Dat hoop ik te vinden. Verder houd ik van samen zingen en vind ik het fijn als een tekst uitgediept wordt, zodat ik iets leer. Daarnaast is het samen bidden en (bij)praten met mede-kerkgangers fijn, en in het dagelijks leven samen actief zijn voor anderen.”
 3. Hoe ziet nu, in deze coronatijd, je zondag eruit?
  “’s Ochtends Hour of Power of een andere kerkdienst. Verder lezen en wandelen we veel. We houden rust en tanken bij. Het is fijn om samen met het gezin de rust te ervaren, maar ik mis het samen zingen en het contact met de mensen in de kerk. De kerken waar we de afgelopen periode heen gingen, hebben bijna allemaal video- of luisterdiensten. Daar kijken en luisteren we ook wel naar.”
 4. Wat heb je door deze coronatijd geleerd?
  “Iets wat ik al wist voor covid-19, maar nog meer heb ervaren. Namelijk dat ‘de kerk’ een wereldwijde gemeenschap is en dat we via de media met broers en zussen waar dan ook de zondagse dienst mee kunnen vieren. Én dat het goed is over de eigen vertrouwde kerkmuren heen te kijken en eenheid te voelen met medechristenen elders.”
 5. Verheug je je op de eerste ‘gewone’ zondag?
  “Ja, het lijkt me heerlijk om weer met een grote groep, die Jezus volgt, samen te komen en te zingen. Ik neem uit de afgelopen periode mee dat je betrokkenheid bij de kerk op allerlei manieren vorm kunt geven. Niet alleen ‘live’!”

Tekst: © Elisabeth (Hilde Kooij-Tromp)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!