Home Column ‘De “bode” besloten we in de ijskast te zetten’

‘De “bode” besloten we in de ijskast te zetten’

door Daniëlle Heerens

Dit jaar vieren we de negentigste verjaardag van Elisabeth. Ter ere daarvan heeft ze een nieuwe jas gekregen. Lezers die het blad al zestig jaar of langer lezen, vertellen ons dat het magazine in de loop van de tijd steeds is veranderd, maar toch altijd vertrouwd aanvoelt.

Dat vinden we als redactie fijn om te horen! We hopen dat deze mooie, nieuwe lay-out, ontworpen door het team TinekeWerkt, hen aanspreekt. Tegelijk willen we graag dat het ook een relatief jonge lezersgroep trekt, lezers in de leeftijd van veertig, vijftig jaar.

In het dagblad Trouw werd deze categorie aangeduid met ‘yep’ – young elderly persons – of ‘vitalo’s’. Dit eerste nummer van het nieuwe jaar gaat deels over de levensfase van de vitalo’s. Zij zijn in het lezersbestand van Elisabeth nogal ondervertegenwoordigd, terwijl we het voor het voortbestaan van het magazine toch óók van deze groep moeten hebben.

Dus na rijp beraad besloten we de ‘bode’ maar weer in de ijskast te zetten. De Elisabethbode wordt weer Elisabeth, al weten we dat we daarmee ook lezers teleurstellen. Maar het staat iedereen natuurlijk vrij om Elisabeth gewoon ‘Elisabethbode’ te blijven noemen (of ‘EB’, lekker makkelijk). Andere lezers zullen blij zijn dat het ouderwetse woord ‘bode’ verdwijnt.

Ook het formele ‘u’ waarmee we u altijd hebben aangesproken, veranderen we in ‘jij’. Persoonlijk houd ik er niet van als allerlei instanties mij met ‘je’ en ‘jij’ aanspreken, maar voor een blad vind ik dat toch anders. Bij de meesten van u – o, dat is wennen – is Elisabeth een vertrouwde gast in huis. We denken dat het echt van deze tijd is om u te gaan tutoyeren.

Wat wel blijft is het gedachtegoed van onze oprichtster Elisabeth Mijnhardt-Keller: laten zien hoeveel kracht je kunt putten uit het christelijk geloof. Vanuit dat geloof in Jezus willen we onze lezers blijven inspireren om bewust en met liefde en aandacht te leven voor God, de ander en de schepping. Dit hebben we vervat in de nieuwe pay-off: geloof – geluk – geliefd. We bidden en geloven dat de Heer ook dit jubileumjaar met ons mee wil gaan. En dat Elisabeth tot zegen van velen zal zijn.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!