fbpx
Home Agenda Dagconferentie op 18 september over Migranten en de Kerk: Kansen en knelpunten’

Dagconferentie op 18 september over Migranten en de Kerk: Kansen en knelpunten’

Hoe reageer je in gesprek met migranten bij ongemakkelijke waarheidsvragen?

door Danielle Feddes
conferentie stichting gave

Maandag 18 september is er in Utrecht een dagconferentie met als thema: ‘Migranten en de Kerk: kansen en knelpunten’. Prof. dr. Benno van der Toren spreekt over de vraag: hoe reageer je in gesprek met migranten bij ongemakkelijke waarheidsvragen? De conferentie wordt georganiseerd door Intercultural Church Plants, Stichting Evangelie & Moslims, Stichting Gave, Stichting Geloofsinburgering en Protestantse Kerk.

Voor veel mensen in Europa zijn waarheidsvragen best ongemakkelijk als het  om religie gaat. Is geloof niet vooral iets van ervaring en heel persoonlijk? Tijdens de  dagconferentie ‘Migranten en de Kerk: kansen en knelpunten’ op 18 september in Utrecht spreekt  prof.dr. Benno van den Toren over het ongemak dat christenen kunnen voelen in gesprek met  migranten.

Lastige vragen

Juist de veelheid van religies maakt dat het ook heel lastig is om te geloven dat Jezus uniek is. Maar  anderen kunnen je er wel op bevragen. Is het mogelijk om vol vertrouwen te delen wat de grond van  je leven is en tegelijk open te zijn voor de ander?

Prof. Van den Toren: “In gesprekken met mensen uit andere religieuze tradities zijn we eerst  misschien wel vooral nieuwsgierig. Maar op den duur kunnen ook heel lastige vragen op tafel komen  te liggen. Niet alleen over hoe we denken dat we moeten leven, maar ook over wat we geloven.  Kennen we de diepste werkelijkheid door Jezus, ontdekken we die in de Koran of door een  bijzondere ervaring van verlichting?”

Migrantchristenen

Er zijn naar schatting 1,2 miljoen migrantchristenen in Nederland. De jaarlijkse dagconferentie wil  aandacht geven aan hoe kerken en christenen samen geloven tussen verschillende culturen op een  goede manier vorm kunnen geven.

De conferentie vindt plaats in Utrecht en is bedoeld voor  predikanten, kerkleiders en belangstellenden. Andere sprekers zijn Jurjen ten Brinke en Eric  Rufyiritana over de ontdekkingstocht bij hun multiculturele kerken: hoe overwin je obstakels en krijg  je gemeenteleden mee met een nieuwe visie?

Na de lunch zijn er seminars. Het volledige programma staat op gave.nl/dagconferentie.

Tekst: Stichting Gave en Stichting Geloofsinburgering

Beeld: Elisabeth Magazine

Elisabeth Magazine verschijnt twee keer per maand met interessante (achtergrond)artikelen, interviews en columns over actuele onderwerpen binnen het christelijk geloof. Wil je een keer kennismaken met ons blad? Download hier een inkijkexemplaar, of vraag een (proef)abonnement aan!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved