fbpx
Home Column Column: maak echt (!) even tijd om deze te lezen

Column: maak echt (!) even tijd om deze te lezen

door Maaike Sloetjes

We roepen het vaak ondoordacht: ‘Ik heb geen tijd!’ Of we verzuchten: ‘Ik kom tijd te kort’. Maar eigenlijk zeggen we dan iets heel vreemds. Want we hebben iedere dag de hele dag de tijd. Alle tijd van de wereld, om zo te zeggen. Die klok tikt maar door.

Ik vraag me weleens af hoe ik mijn tijd had willen doorbrengen als ik niet christelijk was opgevoed. Als christen krijg je al heel jong mee dat God dag en nacht heeft gemaakt. Hij heeft de tijd gegeven. In de Bijbel staan diverse teksten die laten zien dat onze tijd in feite van God is. En dat we daar goed mee om moeten gaan.

Mijn tijden zijn in uw hand, Psalm 31:16 (NBG). Leer ons zo onze dagen te tellen dat wijsheid ons hart vervult, Psalm 90:12. Gedraag u (…) als verstandige mensen. Gebruik uw dagen goed, Efeziërs 5:15 en 16.

Hij is uit de tijd
God heeft ons het leven gegeven, ‘in de tijd gezet’. En Hij haalt ons er ‘op zijn tijd’ ook weer uit. Bij ons in Drenthe zeggen ze van iemand die overleden is: hij is uit de tijd, oftewel ‘uut de tied’.

Door die bijbelse aansporingen over de tijd heb ik me altijd verantwoordelijk gevoeld om mijn dagen hier op aarde zinvol te besteden. God heeft mij gewild, Hij heeft een doel met mijn leven, heeft me talenten en levenservaring gegeven en daarmee moet en mag ik iets goeds doen.

Wat is mijn doel van mijn leven?
Als ik niet in God had geloofd, wat had ik dan gezien als het doel van mijn leven? Wie zal het zeggen. De wetenschap dat het God is die je tijd van leven geeft is machtig mooi, stemt dankbaar, maar schept tegelijk verantwoordelijkheden. Ik weet niet of ieder christen het zo ervaart, maar ik wel. De valkuil is alleen wel dat je te veel doordraaft. Ik zag meermalen in christelijke organisaties hoe collega’s veel te hard werkten ‘voor de Heer’.

Wij ‘stervelingen’ zijn gewend om te werken met tijdslimieten (vooral in de media). Je moet je werk of nuttige bezigheden af zien te krijgen vóór een bepaald tijdstip. Maar het gaat de Here Jezus om de weg die we bewandelen, niet om het einddoel. Onze God geeft ons eeuwig de tijd. En de vrijheid om de tijd te benutten of te verpozen. God werkt niet met deadlines. Wat een gelukzaligheid.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved