fbpx
Home Thema'sBemoediging Column: ‘Ben je een goede tuinier? Doe de tuin van die bejaarde buurman er even gratis bij’

Column: ‘Ben je een goede tuinier? Doe de tuin van die bejaarde buurman er even gratis bij’

door Maaike Sloetjes

Als ik na de zomervakantie weer begin te werken, denk ik steevast: nu ga ik het allemaal anders doen. Minder gehaast en heanig an doon (rustig aan doen).

Binnen de kortste keren is mijn goede voornemen in rook opgegaan. Werk ik me weer in het zweet tot de volgende vakantie. Ik ben vast niet de enige bij wie dit zo gaat.

Werken voor ons brood
Ooit schiep God deze wereld en de mens. Hij was de grote Creator (Schepper). Hij creëerde jou en mij om van zijn creatie te genieten. Ons gelovig antwoord op Gods creatie is dus, dat wij mogen recreëren. Daarvoor zijn we hier. Sinds Adam en Eva uit het paradijs werden weggejaagd, moeten wij werken voor ons brood, zegt de Bijbel. Maar nog steeds mogen wij naast werken ook recreëren in Gods creatie. Dat is de zin van ons bestaan.

Bijbels recreëren doe je door dicht bij je eigen roeping te blijven. Ben je een goede tuinier? Geniet ervan, maar doe de tuin van die bejaarde buurman er even gratis bij. Ben je een geweldige oma? Zet je in voor je kleinkinderen, maar bijvoorbeeld ook voor de andere kinderen in je straat. Houd je van een dagje uit? Ga je gang, maar neem eens iemand mee die altijd maar binnen zit. Kun je niet stoppen met werken na je pensioendatum? Ga lekker door, maar zet je bijzondere talenten daarnaast in voor mensen buiten het arbeidsproces.

Glimmende trainingspak
Bijbels je tijd zinvol invullen is dus meer dan met z’n tweeën, op precies dezelfde e-bike met hetzelfde glimmende trainingspak, rondfietsen. Het houdt in dat je je tijd en talenten niet alleen in dienst van jezelf, maar ook in dienst van de ander en daarmee in dienst van God stelt.

Mogen we er dan nooit eens gewoon, gezellig, rustig op uit? Natuurlijk wel. Jezus zegt zelf in Matteüs 11 dat Hij je de rust zal geven. Want gelovig bezig zijn, is zo nu en dan ook gewoon: heanig an doon.

Hans van Ark is missionair predikant van de Protestantse Kerk in Nederland.

Tekst: © Elisabeth (Hans van Ark)
Beeld: Vince Fleming (Unsplash)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved