fbpx
Home Achtergrond Christusverschijning

Christusverschijning

Berthilde van der Zwaag: 'Jezus verscheen aan mij als de opgestane Christus'

door Danielle Feddes
Een vrouw staat met haar handen naar achter gestoken bij de zee voor de ondergaande zon tegen een roze gele lucht

Berthilde van der Zwaag maakte een Christusverschijning mee. ,,Op het moment dat ik het lijdensverhaal van Jezus in Matteüs las, stond Hij opeens stralend als een licht voor mij in mijn kamer, zonder dat er een deur was opengegaan. Hij had de gestalte van een mens, maar met een hemels lichaam.”

Berthilde: ,,Het was in 1973. In de bioscoop draaide op dat moment de film Jesus Christ Superstar. In ons gereformeerde gezin had ik geleerd dat de bioscoop niet goed was, maar vriendinnen van mij waren enthousiast over de film. Ik was negentien en woonde op kamers. De vraag of ik toch naar de bioscoop zou gaan, was een moeilijk dilemma voor mij.

Het lijdensverhaal in Matteüs

Na lang twijfelen besloot ik te gaan. Eerst las ik aandachtig het lijdensverhaal van Jezus in Matteüs, om me een oordeel over de film te kunnen vormen. Het waren bekende teksten die jaarlijks op school, in de kerk en thuis werden gelezen. Maar altijd in fragmenten. Nu ik het als doorlopend verhaal las, greep het me voor het eerst aan.

Nu ik het als een doorlopend verhaal las, greep het me voor het eerst aan

In mijn jeugd had ik me een beeld van God gevormd als een streng Iemand, hoog boven de aarde en de mensen verheven. Jezus hoorde bij God, ook ver boven ons, maar was uit de hemel neergedaald om de mensen met God te verzoenen. Het was nooit in me opgekomen dat dit geloof, behalve dat ik me aan de regels moest houden, met mijn leven te maken had. Tijdens het lezen van het lijdensverhaal ontdekte ik dat Jezus een mens was, kwetsbaar en vol liefde voor mensen. Geen almachtige God die boven lijden en pijn staat, maar een mens die leed onder wat hem werd aangedaan. Dat raakte me zo dat ik erom huilde.

De opgestane Christus

Op het moment dat ik het lijdensverhaal van Jezus in Matteüs las, verscheen Hij aan mij. Niet als lijdende, maar als de opgestane Christus. Hij had de gestalte van een mens, maar met een hemels lichaam, doorschijnend en stralend als licht dat geen ruimte inneemt. Het voelde als heel gewoon, helemaal niet raar. Hij troostte me, mijn verdriet was volkomen weg. Het was alsof ik uitgenodigd en geleid werd mijn hand uit te steken. Die nam Hij vast; er ging een grote kracht van uit. Toen verdween Hij weer. Deze ervaring duurde misschien een minuut of minder, maar was volkomen.

Hij had de gestalte van een mens, maar met een hemels lichaam

Ik ben naar de bioscoop gegaan en was onder de indruk van de beelden van Jezus: gewoon een mens als wij, maar vol mededogen. Een diepe liefde en vertrouwdheid met Jezus zijn toen in me gelegd en nooit meer weggegaan. Hij is een aanwezige in mijn verdere leven geworden; het meest ervaarbaar op momenten van verdriet en angst. Ik heb over deze ervaring niet gesproken. Het was te emotioneel en het voelde raar om er over te spreken. Ik droeg het bij me als een indrukwekkend en dierbaar gebeuren. Door die ervaring heb ik veel van God begrepen, van zijn liefde, wie Jezus is, wat de opstanding betekent.

Onderzoek naar Christusverschijningen

Pas tijdens mijn theologiestudie, ruim dertig jaar later, ontstond bij mij behoefte aan bezinning op deze gebeurtenis. Ik heb mijn studie aan de Vrije Universiteit afgerond met een onderzoek naar dit thema. Mijn eerste vraag was of meer mensen dezelfde ervaring hebben gehad, op welke wijze Christus aan hen was verschenen, wat er op dat moment speelde in hun leven, wat het voor hen had betekend en wat de invloed ervan is geweest op hun leven. Verder had ik de behoefte om de ervaring te begrijpen. Was het mijn persoonlijke verbeelding of was Christus werkelijk bij me geweest?

Na afloop van de studie heb ik mijn scriptie omgewerkt tot een toegankelijk boek dat door uitgeverij Kok op de markt is gebracht.”

Tekst: Berthilde van der Zwaag

Beeld: Jill Welling, pexels

Lees ook:

Heb je wel eens een engel gevoeld?

Dit verhaal komt uit Elisabeth Magazine No. 22, een themanummer over engelen. Ontvang jij de Elisabeth al? Neem vandaag nog een abonnement en je mist geen enkel nummer meer! Wil je eerst voordelig kennismaken? Dat kan! Een proefabonnement van 6 nummers kost slechts € 13,50. Je kunt ook een los nummer bestellen voor € 2,95. Voor een snel antwoord op je vraag kun je van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur – 17.00 uur bellen met 088 – 2266 645. Je kunt ook een mail sturen naar jongbloed@mijntijdschrift.com

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved