fbpx
Home Geen categorie Blijmoedig geven: zó doe je dat

Blijmoedig geven: zó doe je dat

door Maaike Sloetjes

Van blindengeleidehonden tot kindslaven en van vliegende dokters tot klimaatzorg: de lijst goede doelen die om je giften vragen, is eindeloos. Het loont de moeite om eens na te denken over hoe je daarin de juiste keuzes maakt.

Terwijl ik op een terrasje van mijn cappuccino geniet, gaat de telefoon. ‘Hebt u even tijd, mevrouw?’ De stichting vraagt een bijdrage voor kinderen die in coronatijd niet veilig thuis kunnen wonen. Een doel dat me na aan het hart ligt. Maar ga ik hier en nu een toezegging doen voor een gift? Ik kan toch niet op alles ‘ja’ zeggen? ,,Je kunt niet de nood van de hele wereld oplossen”, zegt psychologe Tineke Wuister. ,,Dus je móét wel keuzes maken. Het is een goed idee om voor een paar vaste doelen te kiezen en je daaraan te verbinden. Dan bescherm je jezelf tegen ad­hocacties.

Hoe te kiezen?
Hoe kies je dan die vaste doelen? Er zijn immers heel veel organisaties die het geld goed kunnen gebruiken. ,,Veel mensen hebben passie of bewogenheid voor een bepaald thema, bijvoorbeeld evangelisatie of vervolging. Op basis van wat jou raakt of waar jij hart voor hebt, kun je doelen kiezen die daarbij passen. Mijn man en ik bespreken dit samen: we mogen dit geld gaan zaaien, welke oogst willen we zien? We proberen daarin naar Gods stem te luisteren: we bidden ervoor en ervaren dan bijvoorbeeld dat we allebei hetzelfde idee of bedrag in gedachten krijgen.”

Goededoelenonderzoeker Kellie Liket geeft een aantal praktische tips voor het kiezen van een goed doel (zie kader). Soortgelijke en andere richtlijnen staan in Jesaja 58: Bevrijd de gevangenen, deel brood met de hongerige, bied onderdak en kleding. Kortom: zorg ervoor dat aan de basisbehoeften van mensen voldaan wordt. Tineke vult aan: ,,Het is ook belangrijk je verbonden te voelen met de persoon of organisatie die je steunt. Zoek contact met een goed doel of steun een zendeling die je kent. Dan ontdek je hoe het geld gebruikt wordt.”

Wat is de grens?
Dat is alvast een goed startpunt: kies je doelen bewust, afgestemd op de Bijbel. Maar de nood is hoog en ik ben geen miljonair. Hoeveel geef ik? Wat is de grens? ,,De richtlijn van tien procent in het Oude Testament is een goed startpunt, maar als je meer kunt geven zou ik dat absoluut doen”, zegt Tineke. ,,In 2 Korintiërs 8 en 9 staan veel prachtige principes over geven. Je mag ruimschoots geven, want God is een vrijgevige God. Hij kan voldoende geven voor jezelf én voor allerlei goed werk, zegt Paulus. Ik leer hieruit dat God gul geeft, meer dan genoeg voor jou en om uit te delen. Er staat ook dat je niet méér hoeft te geven dan je hebt, want dan kom je zelf in de problemen. Dat is van toepassing op je geld, maar ook op je energie, tijd en aandacht. Deze dingen zijn niet oneindig.” In 2 Korintiërs 8 staat bovendien mooi uitgelegd dat christenen elkaar moeten steunen, zodat niemand te veel of te weinig heeft.”

Toch kun je soms het gevoel hebben dat het eigenlijk nooit genoeg is wat je geeft. Er zijn immers altijd wel mensen die het geld harder nodig hebben. Tineke herkent dat gevoel. ,,Ook als je je hele inkomen weggeeft, los je daarmee niet alle nood op. Het is in de wereld niet eerlijk verdeeld, en dat is iets wat je in je eentje niet kunt veranderen. Je moet dus gezonde grenzen stellen voor jezelf. Waar die grens ligt, is voor iedereen anders. Focus je vooral op het verschil dat je wél kunt maken, en niet op alles wat je níét kunt oplossen. Zie geven als een spannend avontuur waar je je in begeeft: geef blijmoedig, met een dankbaar hart en met je verstand. Heb het vertrouwen dat God rijkelijk zal voorzien in wat je nodig hebt.”

Goede investering
Blijmoedig geven; dat is een heel ander perspectief dan de vraag hoeveel je minimaal zou ‘moeten’ geven van je geld of tijd. Iemand die daarover mee kan praten, is Klaas. Hij geeft, samen met zijn vrouw Janneke*, een groot deel van hun inkomen weg. ,,We kozen ervoor om niet al ons geld in ons bedrijf te investeren, maar ook in het Koninkrijk van God. Als je genoeg hebt, waarom zou je dan nog groeien? We zijn ervan overtuigd dat geloven een reactie van ons vraagt: God gaf alles voor ons, en wij geven daar antwoord op. Dat we verantwoordelijkheid nemen voor onze naaste, is het gevolg van onze liefde voor God. Het bijbelgedeelte 1 Johannes 3:16­18 motiveert ons sterk. De giften zien we als een investering met een hoog rendement. We vinden het geweldig als we horen dat het geld voor de ontvangers een verschil heeft gemaakt tussen leven en dood. Dat rendement kun je in je eigen bedrijf nooit halen.”

Zoeken naar evenwicht
Klaas en Janneke geven bewust in het begin van het jaar geld weg, zoals in Maleachi 3 staat, en vertrouwen erop dat er voldoende overblijft voor henzelf. Ik merk aan hen dat het geven hun veel vreugde geeft. ,,Nee zeggen vinden we soms lastig”, vertelt Klaas. ,,Maar we kozen voor een aantal vaste doelen waar we achter staan en nemen er geen nieuwe goede doelen bij. Als er iets extra’s binnenkomt, zien we dat als een kans om wat meer weg te geven. Soms is het zoeken naar een evenwicht: wat is nog verantwoord en wanneer wordt het roekeloos? Je moet wel je bedrijf in stand kunnen houden. Maar we hebben van giften geven nooit een nacht wakker gelegen. Het is zulk dankbaar werk!’

De echte namen van Klaas en Janneke zijn bekend bij de redactie.

Tekst: © Elisabeth (Hannah Zandbergen)
Beeld: Unsplash (Fabian Blank)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved